Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a ajuns ruşinea Europei! Suntem ultimii la cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare din UE

unibuc.ro
cercetare dezvoltare

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 2,3% din PIB, pe ultimul loc în rândul acestor ţări fiind România, care anul trecut a alocat pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB, arată datele publicate, luni, de Eurostat, conform agerpres.

În timp ce Belgia şi Suedia au alocat, anul trecut, 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria (3,2%) şi Germania (3,1%), un număr de şase state membre alocă mai puţin de 1% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare: Cipru, Bulgaria şi Slovacia (toate cu aproximativ 0,9% din PIB), Malta şi Letonia (ambele cu 0,7% din PIB) şi România (0,47% din PIB).

Conform statisticii, în ultimii zece ani, ponderea în PIB a cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare a crescut în UE de la 2% în 2010, până la 2,3% în 2020. Această creştere este rezultatul faptului că sumele alocate pentru R&D au crescut în 24 de state membre (inclusiv în România), singurele scăderi fiind consemnate în Finlanda, Irlanda şi Luxemburg.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate, totuşi, în Belgia (de la 2% din PIB în 2010, până la 3,5% din PIB în 2020), Grecia (de la 0,9% din PIB în 2010, până la 1,5% din PIB în 2020), Polonia şi Cehia (ambele cu o creştere de 0,7 puncte procentuale).

Eurostat subliniază că sectorul de business a continuat să fie principalul în care sunt cheltuite fondurile pentru cercetare şi dezvoltare, acesta fiind responsabil pentru 66% din totalul cheltuielilor pentru R&D în 2020, urmat de sectorul învăţământului superior (22%), sectorul guvernamental (12%) şi sectorul privat non-profit (1%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.