Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a ajuns să mai aibă doar două fabrici de zahăr, ambele deținute de austrieci: Azi s-a închis una cu o tradiție de 62 de ani

zahar

După 62 de ani de activitate, fabrica de zahăr din oraşul Luduş (jud. Mureş) intră în conservare. Decizia aparține grupului francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a pătruns pe piaţa românească în 1992.

Astfel, România mai rămâne cu două fabrici mari de zahăr, ale grupului austriac Agrana, după ce în 2018 au fost închise două fabrici şi una a intrat în faliment, scrie mediafax.ro.

„Am discutat cu actualul director al fabricii şi cu certitudine fabrica se va închide, pentru că nu au mai contractat în acest an fermieri pentru sfeclă de zahăr. Momentul închiderii depinde de birocraţia din România, dar, orice ar fi, sunt hotărâţi să în­chidă. Au spus că voiau să vândă, dar nu au găsit cumpărător. Câţiva producători de sfeclă de zahăr s-au asociat şi au vrut să cumpere, dar a picat înţelegerea“, a spus pentru ZF Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş.

Anual, fabrica de la Luduş producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr, ambalat la 1kg, melasă, borhot umed şi brichetat sau uscat la saci de 50 kg. În contextul închiderii, peste 150 de persoane rămân fără loc de muncă şi peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr fără contracte.

În ceea ce priveşte producătorii de sfeclă de zahăr, Moldovan susţine că o parte din ei au încheiat contracte cu actualii proprietari ai fabricii Bod din Braşov, care ar putea fi redeschisă. „Vrem să o repornim, dar suntem în discuţii acum cu autorităţile“, au spus reprezentanţii companiei Best Achiziţii, proprietarii fabricii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.