Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a fost CONVINSĂ: Aderă la Grupul de la Vişegrad cerând extinderea Uniunii Europene

romania uniunea europeana ue

Miniştrii de externe ai ţărilor din Grupul de la Vişegrad şi ai 'B4', cele patru state din Balcani membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au afişat vineri un front comun favorabil extinderii forului comunitar, cu şase zile înainte de un summit UE-Balcani la Sofia consacrat tocmai acestui subiect, informează AFP.

"Aici suntem cu toţii prietenii extinderii", a rezumat şefa diplomaţiei croate Maria Pejcinovic Buric, în timpul unei reuniuni organizate la Sounion, lângă Atena, scrie agerpres.ro.

Citește și: Pe cine urăște enorm Mircea Badea: ”Eu o urăsc pe viață. Eu o urăsc aproape inuman, capacitatea mea de a urî este infernală”

Această întrevedere este a doua a miniştrilor ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) şi statelor din 'B4' (Grecia, Bulgaria, România şi Croaţia).

Şi de data aceasta au fost invitaţi miniştrii ţărilor din Balcani ce doresc să adere la UE - Albania, Serbia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru şi Bosnia.

Citește și: Înregistrări incendiare: Şefa TVR dezvăluie cum l-a dat afară pe Lucian Mândruţă

Chiar dacă toţi participanţii şi-au exprimat acordul pentru extinderea UE, au existat şi divergenţe cu privire la calendar.

Astfel, ministrul de externe bulgar, Ekaterina Zaharieva, a estimat drept realist orizontul anului 2025 evocat în noiembrie de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru aderarea efectivă a celor mai avansate ţări candidate la aderare, Serbia şi Muntenegru.

Citește și: Vești proaste pentru români: Cum vor fi afectați de retragerea SUA din acordul cu Iranul

Însă omologul său ungar Peter Szijjarto a pledat pentru o 'extindere accelerată'. "În caz contrar, vom sfârşi prin a avea probleme de securitate foarte serioase", a atenţionat el, "pentru că toţi marii jucători au o strategie pentru această regiune, exceptând UE!".

La rândul său, ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz a subliniat 'dimensiunea strategică' a extinderii.

Citește și: Cifrele oficiale contrazic discursul PSD: Cine sunt bugetarii de lux care și-au umplut buzunarele, după creșterile salariale

În aprilie, Comisia Europeană a propus lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia, în pofida reticenţelor din partea unor ţări membre ale UE, precum Franţa sau Austria.

Reuniunea de vineri este prezentată, de asemenea, ca cea a "ţărilor de talie medie" din estul Europei, după cum a subliniat Pejcinovic Buric, în faţa principalilor decidenţi ai UE.

Citește și: Ordonanța de Urgență care ar pune la pământ Pilonul II: Ce mutare ar pregăti Guvernul

Ministrul grec de externe, Nikos Kotsias, gazda reuniunii, i-a criticat "pe cei care vor o Europă cu mai multe viteze, favorabilă celor puternici". "Nu puteam avea (în cadrul UE) ţări mici subordonate celor mari", a subliniat el.

Mai ales miniştrii polonez şi ungar au exprimat nemulţumiri în legătură cu tratamentul rezervat unor decizii ale guvernelor lor foarte conservatoare. Szijjarto a estimat că Ungaria şi Polonia sunt "constant torturate" pentru alegerile lor "de către ţările mari şi puternice care nu au nicio idee despre realităţi".

Citește și: EXCLUSIV! Directorul SRI, Eduard Helvig pus în mare dificultate! Ce a dezvăluit senatorul Daniel Fenechiu despre el

Pentru presa greacă prezentă, vedeta acestei reuniuni a fost macedoneanul Nikola Dimitrov, în condiţiile în care Atena şi Skopje încearcă de mai multe luni să ajungă la un compromis cu privire la numele micii republici foste iugoslave. Grecia se opune oricărei aderări a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM, denumirea oficială acceptată de comunitatea internaţională) la UE şi NATO atâta vreme cât poartă un nume ce coincide cu cel al provinciei sale nordice.

Dimitrov şi Kotzias, care urmează să aibă sâmbătă o întrevedere cu emisarul ONU pentru acest dosar, Matthew Nimetz, şi-au multiplicat semnele de bună înţelegere.

Citește și: Simona Halep şi-a stabilit noul obiectiv: La ce a RENUNŢAT liderul mondial – ‘nu mai contează’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.