Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România (A)NORMALĂ : PSD votează guvernul lui Iohannis, ca să avem stabilitate în vremuri de criză majoră, iar PNL fuge de virus și se izolează în vilele de lux

Strategic point
stabilitate politica

În vremuri normale, probabil că nu am fi văzut un nou guvern Orban votat de PSD cu ambele mâini. Că au făcut-o de teama propriei infectări, că au fost mai responsabili decât alții, nu știm. Important este, însă, că prin votul PSD avem un guvern stabil care a pus punct final crizei politice în care eram deja de prea multe luni de zile și putem conta pe un Executiv care să emită OUG-uri pentru populația acestei țări. Greu de crezut că în alte condiții ar fi primit VREUN VOT de la PSD. Cu atât mai mult, după ce PNL a condus jocul politic din ultima perioadă către o singură țintă, una nedorită de social-democrați: alegerile anticipate.

Faptul că avem un guvern stabil este o veste cât se poate de bună, mai ales în contextul decretării de către președinte, cu oarece întârziere, a stării de urgență în România. Cu toate acestea, pare că iresponsabilitatea s-a mutat, cu tot cu haine, la PNL. În plină criză de teste pentru depistarea Covid-19, în timp ce în carantină așteaptă zeci de mii de oameni să fie testați, vechiul și mai noul premier, Ludovic Orban, s-a înfățișat la câțiva metri de jurnaliști pentru a-i informa că este posibil suspect de Coronavirus și că solicită testarea sa și a echipei sale guvernamentale cu prioritate. Pentru că, nu-i așa, restul populației este formată din cetațeni de mâna a doua, nu-i așa, domnule Prim-ministru ? Inclusiv jurnaliștii din fața dvs.

Mai mult, în timp ce cetățenii de rând încă așteaptă să fie testați, liberalii s-au izolat în vilele de protocol ale statului, lăsându-se conduși de aceeași lașitate și neasumare cu care nu s-au înghesuit să-și voteze nici măcar propriul guvern. Și-au pus baza în PSD, social-democrații votând probabil din teamă pentru propriile familii și din dorința ca măcar propriul electorat să nu îi mai taxeze și la următoarele alegeri. Un PSD agățat de putere, pentru a adânci criza și a oferi și mai mult timp virusului să facă ravagii, ar fi fost tot ce ne-ar fi lipsit.

Iresponsabilitatea liberalilor din aceste zile (un monument în acest sens meritând ministrul Sănătății, care deși ar trebui să stea în izolare, a ales să meargă la sală), este în antiteză totală cu lupta medicului Arafat, a profesorilor Cercel și Rafila si a tuturor celor pe care PNL voia să îi dea afară acum câteva luni de zile. Acești eroi sunt într-o luptă contracronometru cu virusul și sunt, de altfel, și cei care merită să aibă un guvern care să poată emite ordonanțe de urgentă, astfel încât să poată lua măsuri rapide, indiferent cine este premierul vremelnic din fruntea echipei guvernamentale. Oricum, actualul este la izolare într-o vila de lux a statului.

Specialiștii sunt singurii care fac ceva vizibil în aceste zile, iar situația nu se va ameliora curând. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă guvernul ar fi fost în continuare unul cu puteri reduse, iar parlamentul pus în imposibilitatea de a se întruni ? Cum se putea  acționa eficient fără legislatie, fără posibilitatea de a emite ordonanțe de urgență ?  Indiferent de motivele pentru care PSD a ales să voteze o echipă pentru care PNL nici nu a ieșit din casă, rezultatul final contează : avem un guvern cu puteri depline, un guvern funcțional. Rămâne de văzut dacă va fi și capabil să gestioneze criza cu care România se confruntă. Din vilele de protocol sau din sălile de sport, mai degrabă, nu.

Doamne ajuta !

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.