Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a rămas în urmă. Bulgaria, pregătiri intense pentru trecerea la moneda euro - acordul încheiat cu Comisia Europeană

Facebook
euro bani de la UE

Comisia Europeană şi Bulgaria au încheiat un acord de parteneriat pentru organizarea de campanii de informare şi comunicare privind introducerea monedei euro, informează Ministerul Finanţelor de la Sofia. Alte ţări care au introdus deja moneda euro au semnat un document similar, informează Rador Radio România.

Prin acest acord, Comisia Europeană îşi oferă sprijinul pentru desfăşurarea unei serii de evenimente şi elaborarea de materiale de informare în care să fie furnizate informaţii utile despre introducerea monedei unice europene în Bulgaria.

Din partea Bulgariei, documentul a fost semnat de viceprim-ministrul şi ministrul interimar al finanţelor, Ludmila Petkova, iar din partea Comisiei Europene, de doi comisari europeni - vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Bulgaria adoptă euro de la 1 ianuarie 2025

Bulgaria a stabilit 1 ianuarie 2025, data la care va fi introdus euro ca monedă oficială, a anunțat anul trecut guvernul de la Sofia. BNB (Banca Națională a Bulgariei) va suferi o transformare majoră odată cu aderarea la moneda unică europeană.

Adoptarea monedei euro va face ca Banca Națională Bulgară să-și piardă o parte din autonomie. În același timp, va dobândi un nou tip de atribuții ce decurg din participarea sa la sistemul monetar euro. În sistemul actual, există un vot prin rotație în Consiliul de Administrație al BNB. Țările din primul grup (Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos) au 4 voturi. Cele din al doilea (toate celelalte țări din zona euro, în prezent 15) au în total 11 voturi.

Conducerea BNB va fi formată din șapte persoane, inclusiv un guvernator și trei guvernatori adjuncți (responsabili de departamentele „Emisii”, „Supraveghere bancară” și „Bănci”). Ceilalți trei membri vor rămâne în cota președintelui.

Datoriile Bulgariei sunt garantate de statele membre

În zona euro, este în vigoare o garantare reciprocă parțială a datoriilor statelor membre. Dar aceasta este limitată la ponderea țării respective în capitalul BCE (sub 1% pentru Bulgaria).

În domeniul supravegherii bancare, transformarea reală a autorității BNB este deja prezentă. Asta, întrucât la 1 octombrie 2020, Bulgaria a devenit membră a Uniunii Bancare a UE. care include doi piloni principali – Mecanismul Unic de Supraveghere și un Mecanism Unic de Restructurare.

În ceea ce privește cele patru bănci mastodonte din Bulgaria – United Bulgarian Bank, DSK Bank, UniCredit Bulbank și Eurobank -, BNB și-a pierdut atribuțiile directe și doar „sigilează” actele administrative individuale respective „doar la cererea emisă de Banca Centrală Europeană și în deplină conformitate cu aceasta”. Pe de altă parte, verificările băncilor mari sunt efectuate de echipe comune de supraveghere, ale supraveghetorului unic și ale Băncii Naționale, deși ultimul cuvânt vine de la Frankfurt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.