Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România aduce primii bani din PNRR: 15 miliarde de euro intră în țară

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat vineri acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã încheiat între Comisia Europeanã şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţã (PNRR).

”Ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a semnat ieri, 26 noiembrie 2021, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã încheiat între Comisia Europeanã şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţã (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de cãtre partea românã a jaloanelor şi ţintelor prevãzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului”, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor, informează News.ro.

Totodatã, Comisia Europeanã va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), dupã intrarea în vigoare a Acordului.

„Am fãcut un pas important pentru ca România sã primeascã primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevãzute în PNRR. Acum urmeazã ca Ministerul Finanţelor sã încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile pãrţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportãrilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizãrii, din care o perioadã de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasã pânã la maturitate.

România beneficiazã prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.