Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România anunță că sare în sprijinul Moldovei după ce Gazprom a redus cantitațile de gaz

gov.ro
Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a transmis sâmbătă, în timpul unei vizite la Chișinău, sprijinul României pentru ca Republica Moldova să depășească greutățile generate de criza energetică, anunță Mediafax.

Ministrul Vasile Dîncu s-a întâlnit sâmbătă la Chișinuă cu premierul Natalia Gavrilița.

„Putem afirma că stadiul cooperării dintre țările noastre este la cel mai înalt nivel din istoria relațiilor bilaterale, ceea ce creează premise dintre cele mai favorabile inclusiv pentru dezvoltarea colaborării dintre armatele noastre, în multiple domenii – instruire și exerciții comune, învățământ militar, asistență în domeniul planificării militare și dezvoltării de capabilități”, a declarat ministrul Dîncu.

Discuțiile au inclus și un schimb de opinii pe marginea situaţiei de securitate din zonă, precum și criza energetică generată de Rusia.

„Aş vrea să punctez un lucru foarte clar: Vestul, NATO nu caută o confruntare cu Federația Rusă. Ce dorim să transmitem este că există principii și valori de la care nu ne abatem. Susținem fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independența Ucrainei şi, sub nicio formă, nu recunoaștem aşa-zisele referendumuri în regiunile ocupate”, a spus Vasile Dîncu.

În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ministrul Apărării Naționale a apreciat, printre altele, că războiul din Ucraina a declanșat crize multiple și a evidențiat rolul parlamentelor celor două țări în crearea cadrului legislativ pentru consolidarea rezilienței, în special în domeniul energetic.

„Nu mai este o noutate pentru nimeni că Federația Rusă folosește energia ca pe un element de șantaj. De aceea, din punct de vedere al securității energetice, fiecare dintre țările noastre trebuie să facă mai mult, să creștem reziliența în acest domeniu vital pentru securitatea națională. România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de această criză energetică”, a precizat Vasile Dîncu.

Acesta s-a întâlnit și cu ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. Cei doi au discuitat despre stadiul implementării proiectelor comune şi despre priorităţile de cooperare.

În același timp, a fost reiterată susţinerea deplină a țării noastre pentru avansarea traseului european al Republicii Moldova, dezvoltarea relaţiilor cu structurile euroatlantice, pentru participarea în cadrul misiunilor ONU și la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), a cărei președinție rotativă va fi preluată de România în anul 2023.

„România este un contributor activ la Pachetul NATO pentru consolidarea capacității de apărare dedicat Republicii Moldova și vom menține același caracter constant al coordonării la nivel de experți, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor. Am agreat să eficientizăm colaborarea pe mai multe segmente din domeniul apărării și securității, cum ar fi învățământul militar. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova, în conformitate cu obiectivele pe care vi le-ați propus”, a concluzionat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu va vizita duminică, la Chișinău, Agenția pentru Știință și Memorie Militară și Muzeul Militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.