Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, aproape să fie OBLIGATĂ să recunoască mariajele între persoane de același sex

coman gay

România ar trebui să recunoască o căsătorie încheiată în Belgia între un cetăţean român şi soţul său american şi să-i lase pe amândoi să trăiască în România, a apreciat joi un înalt consilier al curţii supreme a Uniunii Europene, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Ţările Uniunii Europene ar trebui să le acorde soţilor dintr-un cuplu de acelaşi sex atât dreptul la rezidenţă, cât şi pe cel de muncă, inclusiv în cazul în care nu recunosc căsătoriile homosexuale, a declarat Melchior Wathelet, unul dintre cei nouă avocaţi generali ai CJUE, citat de dpa şi Reuters.

Vezi și: ATENȚIE, au crescut amenzile! Lista obiectelor pe care trebuie să le ai tot timpul în mașină

Potrivit lui Wathelet, termenul de "soţ" trebuie să se refere şi la partenerii de acelaşi sex, când este vorba de libertatea de rezidenţă a cetăţenilor UE şi a membrilor de familie ai acestora. Judecătorii curţii nu sunt obligaţi să respecte opinia avocatului general, dar tind să o urmeze.

"Deşi statele membre ale UE sunt libere să autorizeze sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot pune piedici libertăţii de şedere a unui cetăţean al Uniunii refuzând să i-o acorde partenerului de acelaşi sex al acestuia sau acesteia care nu este cetăţean al UE", a opinat Wathelet.

Legile europene care asigură libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE şi soţilor/soţiilor lor nu specifică sexul partenerilor căsătoriţi, a insistat el.

În acelaşi timp, dată fiind tendinţa în creştere de permitere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în statele UE, nu se mai poate invoca jurisprudenţa anterioară în care mariajul este definit ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a menţionat avocatul general.

Vezi și: Cum să ai grijă de cel mai important organ: Exercițiile care îți țin creierul ‘în formă’

Românul care a adus cazul în atenţia CJUE s-a căsătorit în 2010 cu un american în Belgia, unde căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt permise. Ulterior, el a solicitat autorităţilor române permis de şedere pentru soţul său, dar solicitarea a fost respinsă întrucât legislaţia românească interzice aceste căsătorii şi nu le recunoaşte pe cele oficiate în străinătate. Cuplul a apreciat această decizie drept discriminatoare şi a contestat-o în justiţia românească, iar Curtea Constituţională a României a cerut CJUE să se pronunţe dacă soţul care nu este cetăţean al unui stat UE poate cere dreptul la rezidenţă. Va dura probabil câteva luni până să se ajungă la un verdict, potrivit dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.