DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România ar putea avea interzis la exportul de porcine. UE a trimis experți la București

facebook.com
pesta porcina

În cursul zilei de 28 iunie a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine pfricane (PPA) într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, prin buletin de analiză oficial, emis de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA).

Este pentru prima oară când se confirmă această boală într-o exploataţie comercială de creştere a porcilor din Romania,anul trecut fiind diagnosticat primul focar de pestă porcină africană în Romania,dar într-o gospodărie a popolației din județul Satu Mare.

UE a trimis deja experți la București, măsuri de carantină fiind foarte dure și costisitoare.

Potrivit specialistului în sănătate animală, Gherghe Onțanu, România riscă pierderea statusului de țară indemnă la pesta porcină clasică și, în consecință interzicerea, pentru România, a comerțului intracomunitar și a exportului către țările terțe, cu porcine vii produse și subproduse de porcine, pe o perioadă mare de timp.

Indicele Robor EXPLODEAZĂ după scandalul modificării Codului Penal - Nou maxim istoric anunţat de BNR

"Foarte important este faptul că, focare de pestă porcină africană fuseseră depistate în patru gospodării situate în localităţile Sălceni şi Ceatalchioi din judeţul Tulcea, localităţi situate la 500 de metri de graniţa cu Ucraina, iar în luna iunie 2018, Ucraina a notificat trei focare de pestă porcină africană la porcii domestici, în localităţile situate în apropiere de graniţa cu România", a declarat prof.dr. Gheorghe Onțanu, specialist în sănătate animală și șef al Departamentului pentru Agricultură și Sănătate Animală ADER.

Potrivit acestuia, de asemenea unele particilarități ale bolii, se constituie ca circumstanțe agravante pentru situația creată:

-pesta porcină africană este cea mai gravă boală a porcinelor

-difuzibilitatea bolii este foarte mare, în timp și spațiu

-morbiditatea este de 80-90%, iar mortalitatea 100%

-nu există mijloace de combatere și nici vaccinuri pentru prevenirea acesteia.

-combaterea bolii se face prin metoda stamping-out,adică-uciderea tuturor animalelor din exploatație și din zona de risc din jurul acesteia

-carcasele tuturor anmalelor moarte se distrug prin incinerare

-măsurile care se iau în zonele de risc sunt foarte dure și costisitoare

PSD rămâne fără un deputat în Parlament - Gabriel Vlase și-a depus demisia, după ce a fost numit șef la SIE

-țara în care apare boala pierde statusul de țară indemnă la PPA, cu consecințe economice importante, prin sistarea comerțului intracomunitar și a exportului către țările terțe, cu porcine vii, produse și subproduse de porcine,pe o perioadă mare de timp.

"Acest virus are impact la nivel social, și din punct de vedere economic. Conform procedurilor, trebuie uciși toți cei 44.580 porcine din exploatație. Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operațiune au fost aduse din județul Timiș, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile. Pentru a veni în sprijinul autorităților, au sosit doi experți din partea Comisiei Europene", a mai explicat Gheorghe Onțanu.

În opinia acestuia, față de datele prezentate se ridică următoarele semne de întrebare:

-cum a fost posibil ca suspiciunea de pestă porcină clasică să fie făcută abia în abatorul complexului de porcine și nu a fost surprinsă boala în exploatație,cît timp boala are caracteristicile prezentate?

-cum s-au efectuat supravegherea activă și cea pasivă pentru exploatație,și în jurul acesteia,avîndu-se în vedere riscul iminent prin focarele de pestă porcină africană din județ și din imediata apropiere, în Ucraina.

Răspunsul specialiștilor pe profil este: lipsa unei supravegheri eficiente,continui și profesioniste a unor unități de porcine de o asemenea anvergură,datorată în principal subfinanțării cronice a domeniului veterinar.

"În acest sens Programul Strategic al Acțiunilor Sanitare Veterinare, suportat financiar de stat, prevede că supravegherea acestor exploatații de porcine se realizează de medicul de liberă practică împuternicit când este solicitat de proprietar să investigheze cazurile de porci bolnavi sau morţi şi cu ocazia certificării mişcării porcinelor și de medicul veterinar oficial semestrial. Practic se lasă supravegherea acestor exploatații la competența sau incompetența în domeniu și cheremul proprietarului, mai bine spus a îngrijitorilor", a mai explicat Gherghe Onțanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.