România dă bomba în industria alimentară: cercetătorii au produs dulciuri fără aditivi

Autor: Ionel Dancu

Publicat: 07-11-2022

Actualizat: 07-11-2022

Article thumbnail

Sursă foto: petit chef

Specialiștii Universității Dunărea de Jos din Galați au inventat mai multe produse alimentare care înlocuiesc aditivii cu ingrediente naturale precum pielița strugurilor roșii și cojile de ceapă și de sfeclă roșie. Produsele sunt în curs de brevetare și au fost premiate la un salon de inventică.

Potrivit UDJ Galați, ideea a pornit de la susținerea economiei circulare, prin valorificarea subproduselor agroalimentare (coji de sfeclă roșie, pielița strugurilor roșii, cojile de ceapă roșie). Acestea sunt surse importante de colorați, compuși de aromă, antioxidanți naturali și pot înlocui aditivii de sinteză și contribuie la obținerea unor produse alimentare naturale, sănătoase, susțin specialiștii.

„Un grup de cadre didactice și doctoranzi, reprezentați în cadrul salonului de inventică de Lect. dr. ing. Georgiana Horincar, drd. ing. Daniela Serea și drd. ing. Florina Stoica, au prezentat produse precum: Alvița cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie, Bezele cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie, Biscuiți aglutenici cu adaos de pudră din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră), Bere suplimentată cu pudră din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră) și Sos de iaurt cu adaos de extract microîncapsulat din cojile de ceapă roșie”, au explicat reprezentanții UDJ.

Prin adaosul acestor ingrediente naturale, produsele obținute au fost îmbogățite în compuși cu valoare biologică ridicată, naturali, care aduc numeroase beneficii la nivelul organismului, și îmbunătățesc semnificativ caracteristicile senzoriale, contribuind la creșterea atractivității și încrederii consumatorilor în produsele alimentare, au precizt specialiștii UDJ Galați.

Produsele au fost premiate în cadrul celei de-a XX-a Ediții a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2022 de la Cluj-Napoca.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri