Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România e dependentă de China - un sfert din deficitul comercial, generat de importurile din ţara asiatică

EJ Insight
made in china

România a avut în 2019 un deficit comercial cu China de 3,7 mld. euro, adică 22% din deficitul comercial înregistrat, de 17 mld. euro, arată o analiză a Ziarului Financiar, potrivit Mediafax.

Criza actuală va reseta relaţiile dintre Occident şi China. Ţările din vestul Europei şi Statele Unitese gîndesc cum să-şi reducă dependenţa de China, dar țara asiatică produce ieftin, iar competi­tivitatea ei prin preţ este superioară tuturor econo­miilor europene.

România a importat produse „Made in China“ de 4,5 miliarde euro în 2019, pe când, la capitolul exporturi către China, România a exportat de doar 758 milioane euro. Importurile din China au avut o pondere de 5,3% din totalul importurilor, pe când exporturile către China au reprezentat 1,1% din total.

„Şi acum, dar şi într-o perioadă normală, distanţa dintre noi şi China face dificile afacerile şi ca atare e preferabil să avem cât mai apropiate sursele de aprovizionare. China a fost sursa de contaminare, ei au anunţat foarte târziu şi e posibil să păţim pe viitor situaţii similare, iar ca să previi aşa ceva preferi să răreşti relaţiile cu respectivii“, spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

În privinţa partenerilor comerciali ai României, cel mai important dintre aceştia este Germania, atât când vine vorba de importuri cât şi la exporturi. Astfel că România a importat în 2019 produse de circa 17 miliarde euro, dar a exportat doar 15 miliarde euro, adică un deficit comercial de aproape 2 miliarde euro (mai exact 1,94 miliarde euro). Ponderea importurilor din Germania reprezintă 20,2% din totalul de importuri, pe când exporturile către Germania reprezintă 22% din total.

Odată cu pandemia de COVID-19, Româ­nia, fiind foarte dependentă de China, ar tre­bui să îşi regândească această poziţie comercială, astfel încât în situaţii similare să poată face faţă cererii mari de produse sani­tare şi medicale, dar nu numai, crede Ionescu.

„Firmele româneşti au început să primească comenzi din partea europenilor pentru mărfuri care înainte luau din Turcia. Există un curent de a încerca să rezolvăm pe plan european nevoile. La nivelul României, am iniţiat mai multe proiecte prin care încercăm să facem pe plan naţional o serie de materiale şi produse unde eram dependenţi de piaţa chineză, atât pentru nevoile naţionale cât şi pentru cele europene. Acţionăm pe două fronturi, să ne găsim surse de aprovizionare europene şi să încercăm să rezolvăm pe plan naţional o serie de nevoi de aprovizionare cu materii prime şi echipamente“, explică Mihai Ionescu.

În topul deficitelor, după China vine Ungaria, ţară din care România de circa 6 miliarde euro, pe când exporturile se ridică la o valoare de doar 3,3 miliarde euro, iar deficitul comercial fiind de 2,7 miliarde euro.

România, de multe ori, în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială, se raportează la Polonia, dar şi în această relație România importă cu 2,7 miliarde euro mai mult decât exportă, astfel că importurile din Polonia sunt de 5,1 miliarde euro, pe când exporturile sunt de 2,4 miliarde euro.

România exportă mai mult decât importă şi din ţări precum Rusia (deficit export-import de 1 miliarde euro), Turcia (1,6 miliarde euro), Olanda (1,2 mld. euro), Austria (1,1 mld. euro), Cehia (450 milioane euro) şi Italia (102 milioane euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.