Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apare un nou competitor pentru România în lupta pentru energie: acord vital cu SUA / Poziția României

istockphoto.com
reactor nuclear

Apare un nou competitor pentru România în lupta pentru energie: acord vital cu SUA / Poziția României

Parlamentul bulgar a ratificat joi un acord încheiat cu SUA pentru construcţia a două noi reactoare nucleare - de 1.000 de megavaţi fiecare - la centrala nucleară de la Kozlodui, cu un cost estimat de 15 miliarde de dolari, relatează agenţia EFE.

Acordul a fost votat de 149 din cei 240 de deputaţi, împotrivă votând cei din formaţiunile considerate pro-ruse, informează Agerpres.

Acest acord, care se înscrie în noua strategie a Bulgariei de a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia, a fost semnat pe 12 februarie de ministrul bulgar al energiei Rumen Radev şi de subsecretarul de stat din Departamentul Energiei al SUA, Andrew White.

Anterior, în iunie 2023, Bulgaria semnase un acord cu consorţiul nuclear american Westinghouse pentru construcţia celor două noi reactoare. Potrivit datelor oficiale, costul estimat al proiectului este de circa 15 miliarde de dolari, sumă din care 20% urmează să fie finanţare publică.

Cele două reactoare ar urma să fie date în exploatare la jumătatea deceniului următor.

Situația Bulgariei

Construită cu tehnologie sovietică în anii '70, centrala de la Kozlodui a fost prevăzută iniţial cu 6 reactoare. Patru reactoare vechi şi considerate periculoase au fost închise între anii 2002 şi 2006. În prezent sunt operaţionale celelalte două reactoare, Unităţile 5 şi 6, care furnizează împreună 35-40% din necesarul de energie electrică al Bulgariei.

Centrala amplasată pe malul Dunării în apropierea graniţei cu România funcţionează în prezent numai cu combustibil nuclear rusesc, dar Bulgaria a semnat la sfârşitul anului trecut un acord tot cu compania Westinghouse pentru achiziţia de combustibil nuclear începând de la jumătatea anului în curs.

Ce vrea să facă România?

România intenţionează să devină "lider regional" în ceea ce priveşte operaţiunile din domeniul energiei nucleare, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles.

"România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară. În dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate", a afirmat şeful statului.

Iohannis a subliniat că schimbările climatice reprezintă "o provocare globală", care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase. "Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic", a punctat el.

Potrivit preşedintelui, ambiţiile în domeniul energiei nucleare trebuie să beneficieze de un sprijin financiar "adecvat", luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. "Combinarea finanţării publice şi private este esenţială în crearea unui model de afaceri, uşor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investiţiile în cercetare, proiecte demonstrative şi dezvoltarea de noi materiale şi tehnologii nucleare. În concluzie, permiteţi-mi să fac un apel la acţiune unitară care să valorifice potenţialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero şi sigur din punct de vedere energetic", a spus Iohannis.

Ce spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja

România este respectată în sectorul nuclear, la nivel mondial, pentru tradiţia de excelenţă de la Cernavodă şi în cercetarea de vârf, şi este admirată pentru curajul asumării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta participă, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare la Bruxelles.

"Începe Summitul Energiei Nucleare la Bruxelles, cel mai important eveniment global la nivel înalt pentru sectorul nuclear. Este prima ediţie şi o zi istorică, în care şefi de state din întreaga lume se reunesc pentru a transmite un mesaj clar: lumea are nevoie de energie nucleară - energie sigură, la un preţ competitiv şi cu emisii zero. Sunt onorat să fiu aici alături de E.S. Klaus Iohannis, preşedintele României, şi delegaţia ţării noastre, inclusiv conducerea Nuclearelectrica", a scris ministrul, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, de la începutul mandatului de ministru al Energiei, şi-a asumat accelerarea programului nuclear românesc ca prioritate zero.

"În sectorul nuclear, la nivel mondial, România este respectată pentru tradiţia de excelenţă de la Cernavodă (Unităţile 1 şi 2) şi în cercetarea de vârf (reactorul ALFRED de generaţie IV). România este admirată pentru curajul asumării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), fiind printre statele care au şansa să găzduiască energia viitorului. România este recunoscută pentru generaţiile de experţi de prim rang, iar la Politehnica Bucureşti se formează deja, în singurul simulator de profil din Europa, viitorii specialişti şi operatori ai reactoarelor modulare. România îşi recapătă, treptat, ciclul nuclear integrat, inclusiv producţia de uraniu şi de apă grea, fiind capabilă să inoveze. La Cernavodă se construieşte a treia instalaţie de detritiere din lume, iar tritiul este combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară - energia viitorului", a punctat Sebastian Burduja.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, împreună cu o delegaţie a României, la Bruxelles, la Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Regatul Belgiei, ce are are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, evenimentul va oferi şefilor de stat şi de guvern participanţi ocazia de a-şi împărtăşi viziunea cu privire la rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea neutralităţii climatice, securităţii energetice şi dezvoltării economice. În cadrul summitului, liderii vor adopta o declaraţie, prin care se reafirmă angajamentul ferm pentru susţinerea energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice şi pentru crearea de condiţii favorabile sectorului nuclear prin promovarea inovaţiei tehnologice, educarea forţei de muncă şi mai ales lărgirea accesului la finanţare publică şi privată pentru energia nucleară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.