Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este cel mai mare 'importator' de poluare din Europa

http://www.green-report.ro
mașini, noxe, poluare

Masele de aer care ajungpeteritoriulțăriinoastre din vestul, estul, sudulsaunordulEuropeiaduc cu eleși o mulțime de poluanțisaunoxe evacuate de la celemaimarisurse de poluare a aerului, respectivpoluanțifoartediverși, darmai ales șideosebit de toxici care influențează nu numaicalitateaaerului, darși a apeiprovenite fie din precipitațiilelichidesausolide, precipitațiicunoscute sub denumireagenericăde ,,ploiacide” sau ,,ploialcaline”. Asadar se poatespunecălanțulmunțilorCarpați se constituie ca o barierănaturalăîncaleamaselor de aer, iarpeteritoriulRomâniei se realizeazăînzonacrestelor montane nu numaioprireadinamiciimaselor de aer din zonalor de origine, darșiinterferențașichiaramesteculacestora.

Efectelepoluăriitransfrontalieresunt multiple, cumulative, apar fie asuprasănătățiioamenilor, fie asuprastabilitățiiecosistemelor, indiferentdacăvorbim de ecosistemeacvaticeșiterestre, aiciintrândpădurile, pajiștile, agroecosistemelesauchiar a buneifuncționări a zonelor de intravilan din mediul urban sau rural. Poluareaestesinonimă ca efect nu numai cu sărăcia, darși cu deteriorareagravă a stării de sănătate a populației, afectândîn mod special sănătateacopiilornoștri. Astfel, se explică de ceavemcelmai mare indice de bolnavi de cancer din toată Europa șimai ales înrândulcopiilor. Numaiprivind din acestunghi, cred căesteîndreptățităcererea mea ca problemamonitorizăriipoluăriitransfrontalierăsă fie definită ca o activitate de siguranțănațională, eaurmând a fi dezbătută permanent în CSAT, unde se pot luadiferitemăsuri la nivel de politicăexternă a României.

Consider deosebit de necesarimplementareașidezvoltareaunuisistemnațional de urmărireriguroasă, adică de monitorizare a calitățiiaeruluiatmosferic care intră permanent peteritoriulțării. Fărăexistențaacestuisistemeficient de monitorizare, nu se poate face mainimicconcretînacestdomeniu. Negocierile care se vorderulavoravea ca atributdouăaspecteimportante: cum trebuielimitatăprindiminuăriperiodicepoluareaaeruluiatmosfericchiar la sursă, iarapoinu se poate exclude șipretenția care mie mi se pare îndreptățită, de a începenegocierilepentrusolicitareaunordespăgubirisubstanțiale, darcorect estimate, pentrumultipleleprejudiciiadusemediuluiînconjurător din România de cătrestateleindustrializate, însituațiacândacestlucru de limitare a emisiilor la sursele de poluaremajorenu se varealizaîn mod serios. Sub acest aspect, consider căroluleuroparlamentarilorromâni la ConsiliulEuropeivatrebuisă se amplifice. Negocierile de care aminteam nu presupunnumaialocareaunordespăgubiriînbani, pentrucăsănătateaomuluiși a mediuluiînconjurătornupoate fi încăevaluată/cuantificată, dar se pot obținenumeroasefacilitățieconomiceși nu numai, pentru a redresacât se maipoate din ceeace a fostafectat, câtmai ales de conștientizare a tuturorțărilormembre din cadrul Uniunii Europene, anun'[ vicepre;edintele PER, Mircea Vintilescu într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.