Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este prinsă în cel mai mare SCANDAL internațional, în care SUA condamnă atitudinea Chinei:

uiguri

Circa 200 de uiguri au protestat vineri la Istanbul, cerând Chinei informaţii despre familiile lor reţinute - conform manifestanţilor - de autorităţile chineze, relatează dpa.

La demonstraţia din Turcia au participat inclusiv copii şi bătrâni. Unii din participanţi purtau fotografii ale rudelor dispărute şi scandau "China, opreşte genocidul", dincolo de un gard ridicat la circa 500 de metri de consulatul chinez, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Și-a bătut joc de bieții oameni! Am cerut autorităților islandeze să ia urgent măsuri’

Profesorul universitar Burhan Uluyol a declarat că despre unii uiguri din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei nu se mai ştie nimic de cinci ani.

Uigurii au început să protesteze în apropierea consulatului chinez din Istanbul încă din decembrie, temându-se că ar putea fi deportaţi în China. În Turcia trăiesc, potrivit unor estimări, circa 50.000 de uiguri, dintre care mulţi s-au refugiat din China în urma represiunilor. Ei au considerat până nu demult că într-o ţară cu populaţie majoritar musulmană vor fi în siguranţă, însă autorităţile turce şi-au intensificat acţiunile împotriva unor grupuri de uiguri.

Citește și: Mihai Tudose, ironic la adresa lui Florin Cîțu: ‘A și deschis șampania, doar-doar pocnitura va abate atenția de la tăierile de care s-a apucat cu râvnă sadică’

Au avut loc arestări în urma unor razii nocturne, iar mai mulţi suspecţi de terorism au fost închişi în centre pentru repatriere în noiembrie anul trecut, arată Nureddin Izbasar, lider al Asociaţiei pentru Drepturile Omului din Turkestanul de Est, organizaţie cu sediul la Istanbul. Turkestanul de Est este denumirea folosită pentru Xianjing de separatiştii uiguri; o republică numită astfel a existat în 1933-1934 şi 1944-1949, pe o parte din teritoriul provinciei chineze.

Unele grupuri de susţinători ai drepturilor omului şi opoziţia turcă şi-au exprimat temerea că Ankara va deporta uiguri în China în schimbul vaccinului chinezesc împotriva coronavirusului. Guvernul turc nu a reacţionat la astfel de afirmaţii. Turcia a primit până la sfârşitul lui ianuarie 10 milioane de doze de vaccin Sinovac.

Citește și: Sorin Cîmpeanu: ‘18% din școlile din România au cabinet medical. Unde nu e cabinet medical și personal medical, nu au de ce să ajungă teste antigen în școli’

Seyit Tumturk, liderul Adunării Naţionale a Turkestanului de Est - constituită în exil - afirmă că mii de uiguri au părăsit Turcia în ultimii ani de teamă că vor fi deportaţi şi s-au îndreptat spre alte ţări europene. El a adăugat că mulţi au fost reţinuţi şi deportaţi în China în timpul tranzitului prin Bulgaria, România şi Bosnia-Herţegovina. Tumturk a menţionat că astfel de cazuri au fost semnalate de membri de familie ai celor implicaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.