Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România și Bulgaria amenință Canada: Vizele sau VETO

canada steag

Bulgaria şi Romania au semnalat posibilitatea unui veto asupra acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada din cauza 'tratamentului discriminatoriu' aplicat de Ottawa cetăţenilor lor în materie de vize, conform portalului EUObserver, citat de Agerpres.

"Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria şi România, în circumstanţele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea ... (acordului comercial cu Canada) atât timp cât Canada impune în continuare un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri', au afirmat ambasadorii la Uniunea Europeană ai celor două state, într-o scrisoare comună.

Vezi și: FMI anunţă APOCALIPSA în România

Textul, care a fost consultat de EUObserver, a circulat joi înaintea unei reuniuni a miniştrilor comerţului din UE, desfăşurată vineri la Bruxelles. 

Demersul celor două state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parteneriat strategic şi liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie. 

'Absenţa angajamentului din partea părţii canadiene şi a unui calendar precis de eliminare a obligativităţii vizelor ... pune guvernul bulgar într-o situaţie foarte neplăcută în a-şi da acordul pentru tratatul' comercial, le-a declarat ambasadorul bulgar Dimităr Ţancev miniştrilor europeni vineri. 

Potrivit unui diplomat european, citat de EUObserver, declaraţiile lui Ţancev, care s-a adresat la reuniune în locul ministrului bulgar, au fost primite cu tăcere de reprezentanţii altor state membre.

Vezi și: Mesaj NEAȘTEPTAT al Ambasadei SUA la București, după Eurovision

Comisia Europeană, a adăugat aceeaşi sursă diplomatică, a asigurat Bulgaria şi România că depune eforturi pentru a obţine reciprocitatea vizelor, afirmând însă că aceste state nu ar trebui să amestece disputa legată de vize cu acordul comercial. 

Potrivit EUObserver, rămâne de văzut dacă Bulgaria şi România se vor afla în poziţia de a se opune prin veto acestui acord. 

Avocaţii Comisiei dezbat încă dacă acesta este un tratat comun între UE, statele membre şi Canada, sau un simplu acord UE-Canada. În primul caz, el ar trebui ratificat prin consens în Consiliul UE şi de toate cele 28 de parlamente naţionale, ceea ce le-ar oferi Bucureştiului şi Sofiei opţiunea de a-l bloca. În varianta a doua, ar putea fi ratificat printr-un vot în Consiliu, unde Bulgaria şi România nu ar dispune de o pondere suficientă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.