Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România în Schengen cu forța! Cioloș îi cere lui Iohannis să blocheze toate deciziile UE

presidency.ro
Iohannis Ciolos

Dacian Cioloș îi cere președintelui Klaus Iohannis blocarea tuturor deciziilor europene care necesită vot unanim din partea statelor membrem cu excepția celor privind sprijinul pentru Ucraina, țările candidate și extinderea UE, până la obținerea unui vot pozitiv pentru aderarea la Schengen.

Într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, europarlamentarul Dacian Cioloș arată că aderarea României la Spațiul Schengen este un drept câștigat încă din 2011, de când România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile tehnice necesare pentru aderare. El spune că „nu este o favoare pe care vreun stat membru o face României, nici vreun premiu. Este un drept de care cetățenii români trebuie să beneficieze, la fel ca oricare cetățean european”.

Europarlamentarul arată că acest fapt a fost subliniat în cele cinci rezoluții adoptate de Parlamentul European, prin care se cere intrarea imediată a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, ultima datată 12 iulie 2023 și că este un fapt reiterat de Comisia Europeană, prin sprijinul său constant pentru autoritățile române și bulgare.

„Refuzul nejustificat și ilegal al Austriei de a-și ridica veto-ul, precum și lipsa de progres de aproape un an din partea autorităților austriece, în condițiile în care s-au bucurat de toată deschiderea din partea autorităților române în ceea ce privește potențialele îngrijorări pentru securitatea granițelor externe ale Uniunii, arată ceea ce știam deja cu toții: veto-ul Austriei este motivat exclusiv politic, iar guvernul austriac blochează în felul acesta funcționarea întregii Uniuni”, susține Cioloș.

Acesta îi cere președintelui schimbarea abordării în Consiliul European pentru a obține intrarea României în Schengen.

„În 16 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România nu și-a exercitat niciodată, pe niciun subiect european, dreptul de veto consfințit prin Tratate, dovedind astfel că este un partener de încredere, loial valorilor europene, dar și că poporul român este unul dintre cele mai eurofile din întreaga Uniune. Din păcate, vedem cum alte state membre nu au astfel de rețineri, punând la îndoială soliditatea construcției europene: veto-ul Austriei nu face decât să alimenteze sentimentul eurosceptic din România și să mențină percepția eronată că România nu ar beneficia, de fapt, de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană. În aceste condiții, vă solicit, în calitate de șefi ai autorităților executive și legislative ale statului român și de reprezentanți ai României în Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene, să aveți o abordare la fel de intransigentă precum cea a Austriei: blocarea tuturor deciziilor europene care necesită vot unanim din partea statelor membre - cu excepția celor privind sprijinul pentru Ucraina, țările candidate și extinderea Uniunii Europene - până la un vot pozitiv pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen în Consiliul Justiție și Afaceri Interne”, se arată în scrisoare.

România ar arăta „forță diplomatică”

Dacian Cioloș susține că România este un stat puternic în UE, dar trebuie să arate și cetățenilor săi că își folosește toate mijloacele pentru a-i reprezenta.

El spune că nu este prima dată când România ar arăta forță diplomatică.

„Am testat o asemenea strategie și ea a funcționat: în 2016, când eram prim-ministru, am anunțat partenerii din UE și de peste Ocean că România nu va ratifica acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, până când guvernul canadian nu elimină total regimul de vize pentru cetățenii români, regim discriminatoriu în condițiile în care Canada nu cerea vize pentru celelalte state membre UE. După discuții și negocieri care au implicat atât instituțiile europene, cât și partea canadiană, am obținut ridicarea vizelor pentru Canada pentru toți cetățenii români, începând cu decembrie 2017. Am negociat atunci și în numele vecinilor bulgari, primind sprijinul lor”, arată eurodeputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.