Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România în ultimul EUROBAROMETRU: Încrederea românilor în guvernul național a crescut cu 10% / VIDEO

www.promtmedia.ro
sondaj

Reprezentanța Comisiei Europene în România prezintă vineri, 3 martie, rezultatele Eurobarometrului de toamnă, care cuprinde și ultimul raport național dedicat României și care vizează nivelul de creștere economică, situația șomajului și percepția românilor privind viitorului proiectului integraționist european.

Încrederea românilor în Uniunea Europeană, la 10 ani de la aderare, continuă să fie peste media europeană, la 52%, faţă de media UE de 36%, a anunţat, vineri, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în cadrul unei conferinţe în care au fost prezentate rezultatele Eurobarometrului standard de toamnă.

Pe de altă parte, față de 2007, încrederea în instituțiile naționale crește, în timp ce încrederea în instituțiile europene a scăzut. De asemenea, încrederea în guvernul national a câștigat 10% în 2016, față de 2007.

Vești PROASTE pentru șoferi: Prețurile RCA ar putea exploda în perioada următoare

„(…) Aflăm că, la 10 ani de la aderare, încrederea românilor în UE continuă să fie peste media europeană, dar în scădere. Acum este la 52%, acum 10 ani, când România adera, era la 65%. Pe de altă parte, încrederea europenilor în UE este de 36%. Există mai puțină încredere în instituțiile naționale, din păcate. Pe de altă parte, dacă ne uităm la trend, față de 2007, încrederea în instituțiile naționale crește. Deci, încrederea în instituțiile europene scade, încrederea în instituțiile naționale crește. (…) Ne apropiem de o situație de normalitate. Încrederea cetățenilor e bine să meargă către cei pe care i-au votat, către cei care îi reprezintă și cu care există acest contract social-politic, cu așteptări de ambele părți. Observăm că încrederea în Guvernul national a câștigat 10% în 2016 față de 2007. Deci, a crescut cu 10%.Totodată, românii rămân mai optimiști decât media europeană în privința viitorului Europei. 67% din români sunt optimiști în privința viitorului UE față de numai 50% media europeană. Dar și aici observăm o tendință de scădere față de momentul aderării, când încrederea era la 75%. Sigur că există explicații. În ultimii acești 10 ani, Europa s-a și confruntat și cu cea mai mare criză economică, care a fost apoi completată de alte crize”, a spus Angela Cristea.

„60% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o directie greșită, iar 29% dintre români consideră că situația economică s-a înrăutățit”, a completat Angela Cristea.

Raportul naţional mai relevă că susţinerea priorităţilor Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, ea înregistrând valori între 55% în ceea ce priveşte Uniunea economică şi monetară şi 77% pentru libera circulaţie a persoanelor, respectiv dreptul de a locui, munci sau studia în oricare stat membru. De asemenea, două treimi dintre români declară că se simt cetăţeni europeni, iar trei cincimi dintre respondenţi apreciază ca realiste obiectivele Strategiei Europa 2020 privind ocuparea forţei de muncă în cadrul segmentului de vârstă 20-64 ani şi privind reducerea abandonului şcolar până la 10%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.