Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România înfiinţează un batalion de drone Bayraktar: pe lângă supraveghere aeriană, aeronavele vor putea lovi ținte

X (fosta Twitter)
Bayraktar

Un batalion antiaerian din Timișoara va dispune de 18 drone militare Bayraktar fabricate în Turcia, după ce acest tip de aeronavă fără pilot a fost utilizat de armata Ucrainei în loviturile executate împotriva țintelor ruse, conform agenției de presă a MApN.

  • Context: La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale solicita aprobarea Parlamentului pentru achiziția, pentru Forțele Terestre române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de aproximativ 300 milioane USD.

Comandantul unități, locotenent-colonel Petru Berinde, a explicat că Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, batalion specific de apărare antiaeriană, a adăugat, ulterior, și titulatura de senzori, înglobând o subunitate de UAV-uri (aeronave fără pilot) și război electronic.

„Practic, este o adaptare și a Forțelor Terestre. Noi suntem doar un element al schimbării și în esență suntem un batalion unicat, fiindcă nu mai există unul similar cu atâtea specialități și tehnică”, a declarat acesta.

Imaginea câmpului de luptă în timp real

Ce aduce nou acest sistem este un nou mod de a vedea lucrurile și de a lucra. Este o capabilitate achiziționată pentru sprijinul acțiunilor forțelor terestre. Aduce, practic, în punctul de comandă, imaginea pe care o vede UAV-ul, astfel încât comandanții să poată lua cea mai bună decizie, având la dispoziție imaginea câmpului de luptă în timp real, explică el.

Principalul avantaj al acestei drone este anduranță foarte mare în zbor – până la 24 de ore, în funcție de încărcare. Totodată, poate supraveghea o zonă foarte mare datorită echipamentelor pe care le are în complet. Poate fi dislocată pentru a extinde zona de supraveghere, chiar pe întreg teritoriul național.

Pe lângă supraveghere aeriană, poate lovi ținte. Dronele vor fi dotate cu anumite tipuri de rachete care vor putea lovi ținte de la distanțe mari, detaliază plutonierul Ion Ardelean, subofițer de stat major.

Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană Timiș va avea structura integrală dotată cu tehnică nouă și personal instruit pentru folosirea dronelor Bayraktar, astfel încât să poată să genereze și să operaționalizeze o capabilitate nouă pentru Forțele Terestre și Armata României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.