Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, INSULTATĂ de un politician italian: 'Italia a importat 40% dintre infractorii lor'

www.realitatea.net
luigi di maio

Luigi Di Maio, deputat italian şi membru al formaţiunii populiste Mişcarea Cinci Stele (M5S), a generat polemici afirmând că Italia a importat 40% dintre "infractorii" români, în timp ce România importă "companii" italiene. Ambasadorul român la Roma, George Gabriel Bologan, a denunţat afirmaţiile, potrivit Mediafax.

"Italia a importat din România 40% dintre infractorii lor. În timp ce România importă din Italia firmele noastre şi capitalul. Ce afacere este această Uniune Europeană!", a scris Luigi Di Maio pe pagina sa de Facebook, potrivit publicaţei La Stampa şi site-ului LiberoPensiero.eu.

Citește și: Mircea Badea îl atacă pe Cristian Ghinea, după gafa comisă de deputatul USR: 'A dat cu BANUL' VIDEO

"Dat fiind că Italia nu a vrut niciodată să facă justiţia să funcţioneze, ba chiar de multe ori a sabotat-o intenţionat, noi atragem infractori, în timp ce companiile noastre merg acolo unde sistemele judiciare sunt mai eficiente: cum este cazul României", a explicat Luigi Di Maio, denunţând corupţia din Italia.

Declaraţiile deputatului italian au atras reacţiile asociaţiilor românilor din Italia şi a ambasadorului României, George Gabriel Bologan.

"Este un mesaj care, dincolo de opiniile personale, îi ofensează pe toţi concetăţenii mei de bună-credinţă. John Austin afirma că rostirea unei propoziţii înseamnă o acţiune care poate distruge sau construi. Iar cuvintele, chiar într-un anumit context, pot ofensa, fără ca acesta să fie scopul intenţionat. Comunitatea românilor este bine integrată în structura socială italiană", a declarat George Gabriel Bologan.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu dezavuează comentariile făcute de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Luigi di Maio, potrivit căruia Italia nu a făcut bine susţinând extinderea UE, pentru că a importat criminalitatea din Est, şi aminteşte că drepturile cetăţenilor români sunt încălcate în această ţară, cu referire la cazurile de sclavie.

"Domnul Luigi di Maio, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, invocă o declaraţie de-a mea din 2009 (!), în care spun că 40% dintre mandatele internaţionale de arestare emise de instanţele noastre sunt pentru punere în executare în Italia. Oficialul italian îşi argumentează astfel ideea că Italia nu a făcut bine susţinând extinderea UE, pentru că a importat criminalitatea din Est. Întrebarea e de ce Italia e o ţară care atrage criminalitatea?! Nu cumva pentru că politicienii italieni corupţi au transformat-o în raiul infractorilor? Aceiaşi infractori care încalcă şi drepturile unor cetăţeni din România ţinându-i în sclavie!", afirmă Cătălin Predoiu, într-un comunicat dat joi publicităţii.

Liderul PNL subliniază că euroscepticii, precum politicianul italian menţionat, nu pot slăbi legătura dintre Italia şi România în cadrul UE.

"Adevărul e că infractorii se duc unde legea este slabă, iar Italia are probleme de aplicare a legii şi, evident, de aici apar probleme. Aşa că unii politicieni italieni impotenţi politic sunt incapabili să întărească statul italian şi dau vina pe România. Basta cosi! Aceşti eurosceptici nu pot slăbi legătura dintre Italia şi România în Uniunea Europeană", punctează Cătălin Predoiu.

În urmă cu două zile, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Luigi Di Maio, membru al formaţiunii populiste italiene Mişcarea 5 Stele (M5S), a afirmat pe Facebook că "Italia a importat din România 40% din infractorii" acesteia, postând ca argument un video cu un procuror italian care afirmă că 40% dintre mandatele de arestare pentru cetăţeni români din Uniunea Europeană vizează români din Italia, anunță Agerpres.

Citește și: Ministrul de Finanțe, anunț de interes MAXIM despre noul sistem de impozitare - VIDEO

Ambasadorul român în Italia, George Gabriel Bologan, a subliniat într-o scrisoare publicată în cotidianul La Stampa că aceste remarci, "lăsând la o parte opiniile personale, sunt ofensatoare la adresa concetăţenilor" săi.

Gianni Pittella, liderul grupului socialist din Parlamentul European şi membru al Partidului Democrat, aflat la guvernare în Italia, a respins remarcile lui Di Maio, calificându-le drept "prostie", şi şi-a îndemnat colegul din M5S să se "întoarcă la studii".

Di Maio a revenit cu o nouă postare pe Facebook în care susţine că sistemul ineficient de justiţie al ţării sale atrage infractori străini, încurajându-i în acelaşi timp pe antreprenorii italieni să "meargă în ţări unde (legea) funcţionează mai bine, cum este România".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.