Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România își consolidează prestigiul în regiune. Organizare impecabilă a reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
NATO București

România a reușit să asigure o organizare impecabilă a reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO. Evenimentul care a avut loc în perioada 29-30 noiembrie la București a fost o premieră pentru țara noastră, fiind al doilea eveniment NATO de nivel înalt după summit-ul din 2008.

Organizarea evenimentului a presupus luarea unor măsuri de securitate sporite, având în vedere că la reuniunea de la București au participat miniștri de externe din cele 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, dar și din țări partenere. Unele dintre aceste măsuri de securitate au fost extrem de discrete, altele cum a fost escortarea secretarului general NATO de un avion militar au fost comunicate public și au devenit subiecte de știri.

Complexitatea măsurilor de securitate luate de organizatori a fost determinată atât de prezența la București a unor oficiali NATO de prim rang, cât și de proximitatea României față de războiul din Ucraina. Practic, între România și linia frontului din sudul Ucrainei sunt de doar câteva sute de kilometri.

Toate acestea, dar și agenda NATO discutată la București, în care sprijinul pentru Ucraina a reprezentat un punct central, a necesitat o atenție sporită din partea autorităților române pentru a evita orice fel de incident care ar fi putut periclita deciziile reuniunii.

De menționat că, măsurile luate pentru buna organizare a evenimentului de la București au fost precise și eficiente. Deși în marja reuniunii au avut loc mai multe întâlniri și discuții, de grup sau bilaterale, pe parcursul lor nu s-a înregistrat niciun incident.

Mai mult decât atât, efortul diplomatic și organizatoric al României, susținut de președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a fost apreciat de participanții la reuniune, țara noastră fiind considerată de partenerii săi un aliat fundamental pentru Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

România câștigă, așadar, pe două planuri în urma reuniunii miniștrilor de externe. Unul vizează agenda de discuții și deciziile luate, o bună parte a analiștilor politici calificând summit-ul de la București ca fiind unul istoric. Al doilea plan vizează consolidarea prestigiului României de pol de securitate și stabilitate în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.