Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România își exprimă disponibilitatea de a furniza gaz azer Moldovei

Shuttesrtock
gaze

România este pregătită să furnizeze gaze din Azerbaidjan către Moldova sau alte țări din regiune în sezonul rece. Potrivit Azernews, acest lucru a fost afirmat de către ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, în comentariul său adresat agenției Agerpres.

„Dacă avem solicitări speciale din Republica Moldova sau din alte state din regiune, suntem pregătiți să activăm opțiunea cu Azerbaidjan asigurată de România în primăvara anului trecut, prin care avem acces la 1 miliard de metri cubi de gaz”, a spus el. Dacă nici măcar acest volum nu este suficient, avem posibilitatea de a importa gaze naturale lichefiate pe ruta Grecia-Bulgaria-România sau Turkia-Bulgaria-România”.

Până în 2021, Moldova cumpăra gaz doar de la Gazprom din Rusia. Acum gazele sunt asigurate de compania de stat Energocom, care le cumpără de pe piață. Energocom utilizează platforma de schimb de mărfuri din România și contracte directe cu companii din Polonia, România și Bulgaria.

Guvernul Republicii Moldova a însărcinat Energocom să achiziționeze și să stocheze cel puțin 450 de milioane de metri cubi de gaz în România și Ucraina pentru sezonul de încălzire. Din 7 octombrie, Energocom a achiziționat un total de peste 500 de milioane de metri cubi de gaze și continuă să achiziționeze mai multe pentru a acoperi integral consumul Republicii Moldova în sezonul rece.

În continuarea raportului, Moldova consumă aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.