Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, lovitură de baros pentru Austria, în scandalul Schengen: de abia acum începe nebunia

gandul.ro
schengen

Austria și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea României la spațiul Schengen, dar acum se întoarce roata. Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, arată că prin intermediul procesului deschis la CJUE, România a obținut dreptul de a-și folosi dreptul de veto fără a exista repercusiuni. Practic, țara noastră poate bloca orice acțiune a Austriei în Uniunea Europeană, fără teama de a risca procese costisitoare.

„Mai e un lucru extrem de important și trebuie să rețină autoritățile române. În procesul pe care l-am deschis la CJUE, în decizia pe care am primit-o în primă instanță, se subliniază o chestiune extrem de importantă: Tribunalul UE spune că România nu poate fi judecată, de exemplu, dacă va încerca să utilizeze dreptul de veto în orice acțiune a Consiliului Uniunii Europene până când va fi primită în Schengen, pentru că Tribunalul UE constată că dreptul acesta la șantaj în UE devine legal. E o chestiune de nuanță extrem de importantă, că până acum otice încercare de blocare a vreunei decizii UE era interpretată.

Iată că există această premieră în justiția europeană când practic e legalizat șantajul. De aceea, eu cred că e important să utilizăm toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție pentru a elimina aceatsă umilință pe care o aplică Austria împotriva noastră”, a susținut Eugen Tomac, la B1TV.

Președintele PMP a mai spus că, în opinia sa, România nu va avea un vot favorabil la Consiliul JAI din decembrie. Prin urmare, statul român trebuie să se pregătească de planul B: „Să dea în judecată Austria pentru această discriminare inacceptabilă. (…) România nu se poate dezvolta atât timp cât nu are acces la piața unică europeană, or Spațiul Shcnegen și acest lucru înseamnă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.