Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România mai are de așteptat mult și bine până obține energie de la mini-reactoarele nucleare americane: etapele până la funcționare

Radu Pop
smartradio.ro
centrala nucleara

Proiectul elaborat de către SNN în colaborare cu echipe ale NuScale și ale acționarului majoritar al americanilor, corporația Fluor, reprezintă deocamdată o estimare, care poate suferi modificări. iar etapele de contruire se întiând pe mai mulți ani, punctează profit.ro, care a publicat etapele proiectului.

Etapa 1

Faza 1 (Perioada: 2022 –2023)

Faza 1 a FEED („Front-End Engineering and Design) reprezintă o etapă de activități de planificare, studii, inginerie și proiectare, care conțin elemente esențiale definirii proiectului, prin raportare la condițiile amplasamentului fostei centrale de la Doicești, la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. Acestea vor furniza informații cantitative necesare planificării riguroase a activităților și o estimare fundamentată a costurilor de proiect. Se va detalia impactul cerințelor din România și ale amplasamentului de la Doicești asupra proiectului. În paralel, se vor iniția studiile geotehnice, se va dezvolta Documentul Bază de Autorizare - Licensing Basis Document („LBD”), se va atribui contractul pentru elaborarea Raportului de Impact de Mediu (Environmental Impact Assessment) și se vor iniția diverse notificări la autoritățile de resort.

Etapa 2

Faza 2 (Perioada: 2023 –2024)

Faza 2 a FEED va dezvolta elementele din Faza 1 a FEED și, suplimentar, va presupune o definire detaliată a anvergurii proiectului. Estimările de cost vor ajunge la nivelul de precizie Clasa-3 și vor duce proiectul la stadiul de pregătire pentru lansarea comenzilor. În această perioadă se vor stabili detaliile de finanțare ale proiectului, notificarea privind ajutorul de stat, analiza inițială a IAEA, notificarea conform Articolul 41 din Tratatul Euratom. La finalul acestei faze are loc poarta decizională „final investment decision”.

Etapa 3

Inginerie, Faza inițială de achiziții, Pregătirea locației (Perioada: 2024 –2026)

În această etapă se depune documentația pentru obținerea autorizației de construire, se elaborează Raportul de Impact de Mediu (Environmental Impact Assessment), are loc mobilizarea pe șantier și pregătirea locației. Se inițiază fabricarea NuScale Power Modules și se finalizează într-o mare măsură proiectarea de detaliu. Sunt efectuate de asemenea excavările de profunzime, precum și alte lucrări esențiale de construcții. Anumite activități depășesc luna aprilie 2026 și se întrepătrund cu fazele ulterioare ale proiectului; printre acestea, finalizarea reactoarelor și a pereților bazinului de apă.

Etapa 4

Construirea (Perioada: 2026 –2029) Această etapă începe cu poarta decizională „Full Notice to Proceed” și conține majoritatea activităților de construcție.

Etapa 5

Punerea în Funcțiune (2029) În această etapă se instalează modulele NuScale și are loc încărcarea cu combustibil și inspecția. Lucrările pe cele 6 module sunt decalate la aproximativ 1,5 - 2 luni.

Etapa 6

Exploatare Comercială (2029 –2030) Această etapă începe cu prima zi de vânzare a energiei în piață, energie produsă de modulul 1. În lunile ce urmează se lansează, treptat, celelalte 5 module.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.