Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România n-a întors și celălalt obraz și blochează Austria la NATO - Jurnaliștii austrieci au luat foc

Pinterest
NATO

România n-a întors și celălalt obraz și blocheazeă Austria la NATO - Jurnaliștii austrieci au luat foc

Jurnaliștii austrieci se revoltă după ce România ar fi blocat Austria la NATO, ca răspuns la decizia cancelarului nehaimer cu privire la aderarea României la Schengen.

Potrivit rapoartelor presei, aceasta este evident o răzbunare pentru folosirea dreptului de veto al Austriei asupra aderării intenţionate a ţării la Schengen, scrie publicația kurier.at.

Iatîă ce au notat jurnaliștii austrieci în articolul care face referire la România

Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen, au relatat cotidienele austriece "Salzburger Nachrichten" și "Oberösterreichische Nachrichten" în edițiile lor de sâmbătă.

Delegația României la NATO nu a dorit să comenteze această problemă. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată și a spus: „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”.

În cazul de față, Ministerul Federal al Apărării „a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Federale, Michael Bauer. De asemenea, sunt în strânsă legătură cu Ministerul de Externe și Cancelaria Federală.

Deși Austria nu este membră NATO, este ancorată în alianță prin „Parteneriatul pentru Pace” și operațiunile conduse de NATO, cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost blocată de Turcia ani de zile începând din 2016. Contextul la acea vreme era vetoul austriac asupra negocierilor de aderare la UE ale Ankarei. În 2018, ministrul de externe de atunci Karin Kneissl (FPÖ) a reușit să determine Ankara să pună capăt părții civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a confirmat că cooperarea dintre Austria și NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace va fi pe deplin posibilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.