Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu e singura: Grecia ar putea avea şi ea o moschee la Atena

rt.com
moschee

Parlamentul grec a votat joi un nou amendament ce vizează rezolvarea "problemelor tehnice şi birocratice" care împiedică construcţia unei moschei la Atena, prima din capitală, un proiect care trenează din 2000, relatează AFP. Amendamentul a fost votat de 206 de deputaţi din cei 300 ai Parlamentului.

Imputând întârzierile din acest proiect unor probleme "administrative", ministrul educaţiei şi cultelor, Nikos Filis, a subliniat necesitatea "coeziunii sociale" pentru construirea unei moschei la Atena, unde trăiesc aproape "200.000 de musulmani", un număr care ar urma să crească după afluxul migratoriu de anul trecut. Cu un buget de 946.000 de euro, moscheea, cu o suprafaţă de circa 500 mp, va fi construită în cartierul Eleonas, în apropiere de centru. Va fi prima moschee construită la Atena, una din puţinele capitale europene care nu dispune de un astfel de loc de cult, notează AFP.

Cel puţin trei legi propuse de trei guverne au fost votate de la anunţarea proiectului, în 2000. Au fost necesare cinci proceduri de depuneri de oferte pentru ca proiectul să fie în cele din urmă atribuit în 2013, din cauza opoziţiei locuitorilor cartierului şi a protestelor mişcărilor de extremă dreaptă precum cea neonazistă Zorii Aurii. Din cauza creşterii numărului de imigranţi din Pakistan sau din alte ţări musulmane, numeroase moschei neoficiale funcţionează în locaţii improprii în centrul Atenei. Ministrul a mai spus că s-au emis autorizaţii pentru alte patru moschei pe teritoriul ţării, care funcţionau până acum clandestin. "Aceste moschei nu sunt noi, ele funcţionează deja de câţiva ani, dar am reuşit să le aducem în legalitate", şi-a exprimat el satisfacţia.

Singura moschee oficială din Grecia este cea din regiunea Tracia (nord-vest), unde trăieşte o minoritate musulmană de origine turcă. Partidul Greci independenţi, Anel, care participă la coaliţia guvernamentală împreună cu formaţiunea de stânga Syriza a prim-ministrului Alexis Tsipras, a votat împotriva proiectului, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.