Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu impresionează în ediția 2023 a Nanny State Index

În noua ediție 2023 a Nanny State Index - un raport care urmărește reglementarea stilului de viață în 30 de state europene, România își menține poziția din anul precedent, rămânând pe locul 16 din 30. Cu toate acestea, țara continuă să se confrunte cu numeroase măsuri paternaliste la toate categoriile, cu excepția alimentelor și băuturilor răcoritoare. Un proiect de lege propus în 2020 urmărește să interzică publicitatea pentru tutun și țigări electronice, să introducă restricții de afișare și să extindă interdicțiile aplicate fumatului și asupra țigărilor electronice. Deși aceste măsuri nu au fost încă implementate, adoptarea lor poate avea loc în viitorul apropiat. Chiar dacă abordarea blândă a României față de controlul alimentelor și băuturilor răcoritoare este lăudabilă, persistența celorlalte măsuri restrictive ne arată că nu ar trebui să ne așteptăm la vreo retragere imediată în viitorul apropiat.

Germania este din nou în fruntea clasamentului ca cea mai liberă țară din Europa, cu cele mai puține reglementări paternaliste. Cehia și Italia se situează pe locul doi și trei în ceea ce privește atitudinile liberale față de alegerile de viață ale cetățenilor lor.

O nouă adăugare la indice, Turcia, este în prezent cea mai puțin liberă țară din Europa când vine vorba de interzicerea, impozitarea și reglementarea consumului de alimente și băuturi răcoritoare, alcool, tutun și țigări electronice. Norvegia și Lituania au ocupat al doilea și al treilea loc de la coada clasamentului în indicele din acest an.

Nanny State Index (Indexul Statului Paternalist), realizat de EPICENTER, urmărește reglementarea stilului de viață în Europa începând cu anul 2016. Cea mai recentă ediție a indicelui consemnează faptul că guvernele au restrâns alegerea consumatorilor prin extinderea sferei și volumului restricțiilor cu noi reglementări și taxe pentru diverse alimente și băuturi răcoritoare, pentru alcool, tutun, și pentru țigările electronice. Există doar exemple izolate de inversare a politicilor de stat prin care este dădăcită populația, cum ar fi abrogarea de către Norvegia a taxei pe alimente și băuturi pe bază de zahăr, tendința generală în Europa înclinând către mai multă reglementare și intervenție guvernamentală. Acest lucru se întâmplă în ciuda tuturor dovezilor care indică lipsa beneficiilor reglementărilor statelor paternaliste în direcția îmbunătățirii sănătății populației.

Ediția 2023 a Nanny State Index vine cu câteva concluzii principale. Conform raportului, majoritatea țărilor europene continuă să extindă sfera și volumul intervențiilor paternaliste în viața de zi cu zi a cetățenilor lor, prin interdicții, prin creșterea taxelor pe vicii și a poverii birocratice extinse în sectoare care sunt considerate dăunătoare.

Referitor la România, se mențin interdicțiile stricte de fumat, fumatul la locurile de muncă, baruri, restaurante și în majoritatea locurilor publice fiind interzis, cu excepția aeroporturilor și închisorilor. În ciuda protestelor împotriva interzicerii zonelor speciale pentru fumat, legislația nu a fost modificată cu succes. Publicitatea limitată pentru tutun este permisă, dar a fost amenințată de un proiect de lege în 2020, care în cele din urmă nu a fost adoptat. În 2022, taxele la tutun au fost majorate pentru a genera venituri.

Christopher Snowdon, IEA Head of Lifestyle Economics și autorul Nanny State Index 2023: Nu există nicio schimbare în poziția României în Nanny State Index în acest an, dar lucrurile vor arăta mult mai rău până la publicarea următoarei ediții

În ceea ce privește țigaretele electronice, acestea nu sunt acoperite de interdicția aplicată fumatului în România, dar utilizarea acestora este interzisă în transportul public. Au existat încercări de a include țigările electronice în prevederile care interzic fumatul printr-un proiect de lege din 2020, însă acesta a eșuat în cele din urmă. Cu toate acestea, există posibilitatea ca utilizarea țigărilor electronice să fie inclusă în curând într-o o altă propunere de interzicere. Lichidul pentru țigări electronice este supus taxelor, cu creșteri recente de la 0,10 EUR la 0,11 EUR per ml.

În 2022, taxele aplicate alcoolului au fost majorate în România ca parte a măsurilor de creștere a veniturilor luate de guvern. Reclamele televizate pentru băuturi spirtoase sunt interzise înainte de ora 22:00, iar panourile publicitare care afișează astfel de reclame sunt complet interzise. Berea și vinul sunt exceptate de la această interdicție iar pentru acestea poate fi făcută publicitate în orice moment. Barurile nu fac obiectul orelor de închidere obligatorii și sunt libere să ofere clienților promoții, inclusiv cele de tip “happy hour”.

Raportul menționează că România nu aplică măsuri extreme în ceea ce privește controlul alimentelor și băuturilor răcoritoare. Cu toate acestea, taxa pe valoarea adăugată (TVA) la băuturile răcoritoare a fost majorată de la 9% la 19%.

Christopher Snowdon, IEA Head of Lifestyle Economics și autorul Nanny State Index 2023 a declarat că “Nu există nicio schimbare în poziția României în Nanny State Index în acest an, dar lucrurile vor arăta mult mai rău până la publicarea următoarei ediții. Consumatorii au suferit deja o creștere a taxelor pe tutun și alcool anul trecut și acum există planuri de a extinde interzicerea totală aplicată fumatului și asupra țigărilor electronice, precum și de a introduce o interdicție de afișare a tutunului în magazine și de a interzice orice fel de publicitate pentru țigări electronice. Urmează zile negre."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.