DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România - pe minus în relația cu Ungaria

budapesta

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză din Ziarul Financiar pe tema deficitului comercial pe care îl înregistrează România în relația cu partenerii externi.

Ziarul Financiar:

Deficitul comercial al României în relaţia cu Ungaria a fost anul trecut de 2,7 miliarde de euro. Un deficit mai mare nu a provocat comerţului exterior al României decât China – 3 miliarde de euro. Locul al treilea pe podium îi revine Poloniei – 2,1 miliarde de euro. Doar aceste trei ţări au făcut două treimi din deficitul comercial al României în 2017.
O treime din deficitul comercial înregistrat de România în relaţia cu Ungaria şi Polonia – 1,5 miliarde de euro din totalul de 4,8 miliarde de euro – vine din comerţul alimentar.
Spre comparaţie, în relaţia cu Germania, principalul partener comercial al României (23% din comerţul extern), defictul a fost de 780 de milioane de euro, la exporturi de 14,5 mld. euro şi importuri de 15,3 mld. euro. Germania a provocat, prin urmare, 6% din deficitul comercial al României în 2017, faţă de 21% Ungaria sau 17% Polonia.
Comparând importurile cu exporturile, România a înregistrat în 2017 un deficit comercial cu Ungaria de aproape un miliard de euro la produse alimentare, iar cu Polonia unul de peste 500 de milioane de euro. Vorbim, aşadar, de miliard şi jumătate de euro deficit comercial pe zona de food, cu doar două ţări, într-o ţară, România, în care agricultura a crescut puternic în 2017, cu peste 18% an/an.
Pe segmentul maşini, aparate, vehicule, deficitul a fost de peste 1,1 mld. euro (450 mil. euro cu Ungaria şi 625 mil. euro Polonia). La produsele chimice deficitul a fost de 300 mil. euro cu Polonia şi 500 mil. euro cu Ungaria. La produsele plastice deficitul a fost de 100 mil. euro cu Polonia şi 276 mil. euro cu Ungaria.
Peste un miliard de euro deficit comercial la produsele chimice şi plastice cu Ungaria şi Polonia este rezultatul cel mai probabil al închiderii fabricilor locale de îngrăşăminte şi produse chimice. Pe niciun segment important România nu este pe excedent cu Ungaria şi Polonia. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Un moment de cotitură în relaţiile cu Rusia”, aşa este văzută de ministrul de externe britanic Boris Johnson noua pagină a războiului rece care se scrie în aceste zile. Un moment de extremă tensiune între Rusia, pe de o parte, şi occidentali cu aliaţii lor, pe de altă parte. In Franţa specialiştii spun că raportul de forţă cu Rusia este necesar, dar fiind că Vladimir Putin nu pare să aprecize decît forţa.
Unii comentatori cred că Vladimir Putin a încercat de fapt să-i divizeze pe occidentali în contextul afacerii Skripal. El a reuşit însă exact contrariul, să-i sudeze şi să-i facă să răspundă în bloc în faţa unui gest inacceptabil al Kremlinului. Chiar dacă Vladimir Putin va răspunde cu aceeaşi monedă şi va expulza la rîndul său diplomaţi occidentali, el nu iese mai puternic din această criză diplomatică.
Toată lumea ştie că ruşii sunt buni jucători de şah. Nu este însă cazul cu Putin, care probabil că nu a prevăzut prea multe mutări în contextul acestei "partide", şi în nici un caz scenariul solidarităţii occidentale în momentul cînd a decis să-l lichideze pe Serghei Skripal. Putin a încercat fără îndoială să-l imite pe Stalin, care îşi trimitea şi el agenţii în străinătate cu ordinul de a-i lichida pe unii adversari stînjenitori ai Uniunii Sovietice. In lumea spionajului şi a contra-spionajului, a agenţilor dubli şi a diplomaţiei complexe de culise există însă cîteva reguri nescrise.
După un schimb de spioni, cum s-a întîmplat şi cu Skripal, ambele părţi acceptă în general implicit şi tacit ideea că odată afacerea reglată, respectivii protagonişti trebuie să fie lăsaţi în pace (sau măcar în viaţă). Vladimir Putin încearcă să impună însă alte reguli în acest domeniu, după ce a sfidat deja comunitatea internaţională intervenind în Ucraina şi anexînd Crimeea. Prin solidaritatea lor, occidentalii spun însă “stop”, Putin a depăşit o anumită limită şi trebuie obligat să-şi revizuiască atitudinea. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Secretarul american al Apărării a precizat că Rusia are potenţialul de a deveni un partener important pentru Europa, însă a atras atenţia că Moscova trebuie să adopte o abordare diferită.
”Rusia are potenţialul de a fi partenerul Europei, însă trebuie să admitem că ei au decis să adopte o altă abordare în relaţia cu statele membre NATO. Rusia a decis că vrea să fie un adversar. Ei încearcă să spargă unitatea alianţei occidentale”, a declarat Mattis. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Sfârşitul de săptămână a marcat un nou atentat terorist în Franţa, ivit parcă de nicăieri, atunci când în orăşelul Trebes, din sud, un tânăr de 25 de ani, Redouane Lakdim, marocan de origine dar devenit cetăţean francez, a schimbat delicvenţa minoră pe luare de ostateci şi atentat terorist, după ce s-a autoradicalizat pe internet, inspirat de către ISIS – Daesh, organizaţie autointitulată Stat Islamic.
Atacul prin surprindere al unui tânăr, altfel implicat doar în mica infracţionalitate – mic trafic de droguri, port de armă fără permis, comentarii pe site-uri salafiste – a demonstrat că a făcut peste noapte saltul spre planificarea şi executarea unui atac terorist de amploare.
Europol a lansat un avertisment recent privind perspectiva deschiderii sezonului atacurilor teroriste în Europa. La nici două zile, în sudul Franţei am înregistrat atacul unui lup singuratic, care a revendicat că e soldat al Daesh/Stat Islamic, gata să moară pentru Siria, şi a ucis 4 persoane, rănind 14. Totuşi cum arată ameninţarea teroristă în lume astăzi?
Vorbim astăzi despre trei tipuri de terorişti care ameninţă Europa: mai întâi cei din spaţiile teroriste din afară, apoi resortisanţii europeni care au participat în luptele din zonele controlate de teroriştii din Daesh, autointitulat Stat Islamic, în Siria şi Irak, iar în al treilea rând teroriştii formaţi direct acasă, în inima Europei, auto-radicalizaţi în faţa calculatoarelor. Cea de a treia categorie este cea mai prezentă, mai greu de identificat şi cea care a dus la explozia de acţiuni teroriste din întreaga Europă.  (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.