Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România plănuiește să extindă o mină de cărbune peste 100 de hectare de pădure

Twitter
mina lignit cariera

Mai mult de 100 de hectare de pădure ar putea fi defrișate în regiunea Gorj a României pentru a se extinde o mină de lignit. România execută o întoarcere de 180 de grade în privința proceselor de decarbonizare, iar guvernul ei acționează din nou contrar angajamentelor pe care și le-a asumat față de UE, a avertizat Bankwatch.

Guvernul român a adoptat decizia de a defrișa pădurea de 106 hectare fără nici o compensație, astfel încât mina de cărbune deținută de stat și operatorul uzinei, Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), să-și poate extinde una dintre minele de lignit, a transmis Bankwatch citat de Rador.

Decizia guvernului va permite ca CE Oltenia să mărească producția de lignit de la mina Timișeni-Pinoasa la 8 milioane de tone pe an.

E aproape jumătate din producția totală de lignit pe 2021 raportată de CE Oltenia, care operează cele mai multe mine de cărbune și termocentrale ale țării.

Extinderea minei de cărbune contravine Planului Național de Redresare și Reziliență

Decizia de a se extinde exploatarea lignitului, adoptată de guvern săptămâna trecută, e contrară procesului de decarbonizare, care e cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și e prevăzut în legislația națională, care stipulează eliminarea completă a cărbunelui până în 2030, a declarat Bankwatch

„Extinderea minei Timișeni-Pinoasa din județul Gorj la o capacitate de 8.000.000 de tone de lignit pe an nu numai că mărește emisiile de CO2, ci mai înseamnă și că peste 100 de hectare de pădure vor fi șterse de pe suprafața pământului”, a avertizat Alexandra Doroftei, activistă pe problematica cărbunelui la Bankwatch Romania.

Ea subliniază că despădurirea și arderea lignitului vor avea un dublu efect negativ asupra mediului, prin creșterea emisiilor de CO2 și prin reducerea capacității de absorbție a gazelor cu efect de seră din atmosferă.

Mărirea producției de lignit

La finalul lui 2022 guvernul a luat alte două decizii care contravin procesului de decarbonizare, a observat Bankwatch. Guvernul a aprobat amânarea închiderii blocurilor de 660 MW Rovinari 3 și Turceni 7, cât și extinderea perioadei lor de operare până în octombrie 2023.

Bankwatch afirmă că acest lucru poate duce la creștere potențială a producției de lignit cu 15,5 milioane de tone pe an. În 2017-2021 media producției anuale de lignit a CE Oltenia de la toate cele 10 mine ale sale a fost de aproximativ 18,5 milioane de tone.

Gigantul românesc mai deține în țară și nouă termocentrale, cu o capacitate totală de 2,6 GW.

Obstrucționarea eforturilor de decarbonizare

Legea decarbonizării este unul dintre reperele esențiale ale PNRR, care a trebuit să fie finalizată până la sfârșitul lui 2022 pentru ca România să poată primi a doua tranșă de fonduri de redresare de la UE, a declarat Bankwatch.

Scopul legii decarbonizării este să stabilească un cadru de lucru pentru reducerea emisiilor de CO2 în sectorul energetic - însă ultimele schimbări au fix efectul opus, a apreciat Bankwatch.

„Acțiunile guvernului român legate de decarbonizarea sectorului energetic demonstrează că principala lui motivație este încasarea fondurilor de redresare, iar nu măsurile autentice pentru reducerea emisiilor de CO2 și progresul transformării energetice. Cerem guvernului să acționeze în privința crizei climatice și să înceteze să mai amâne măsurile extrem de necesare pentru ameliorarea ei”, a comentat Doroftei.

Anul trecut guvernul a aprobat 2,66 miliarde de euro pentru restructurarea CE Oltenia.

Bankwatch a declarat că CE Oltenia are fixat un calendar de închidere a unităților pe cărbune, inclus în planul ei de restructurare aprobat de Comisia Europeană în calitate de condiție pentru acordarea subvenției de stat.

Și minele de cărbune care aprovizionează respectivele unități trebuie să urmeze același calendar, iar nu să se extindă, a declarat Bankwatch, asociație care se ocupă cu monitorizarea impactului de mediu și social al proiectelor publice și private.

De asemenea, la mijlocul lui decembrie, guvernul a abrogat prevederea care permitea ca centralele electrice pe cărbune să rămână în rezervă tehnică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.