Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, prima în Uniunea Europeană la creştere economică: Cifrele oficiale de la Eurostat

grafic crestere

România a înregistrat o creştere economică de 4,8% în trimestrul patru 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, acesta fiind cel mai mare ritm de creştere din Uniunea Europeană, conform unei estimări publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Citeşte şi: DOSARE PENALE pentru protestatari din Piața Victoriei: Ce lege ar fi încălcat unii dintre ei

Potrivit Eurostat, economia românească a accelerat la finele anului trecut, ritmul de creştere anuală urcând de la 4,4% în trimestrul al treilea până la 4,8% în trimestrul patru. Comparativ, economia zonei euro a crescut cu 1,7% în trimestrul patru 2016 comparativ cu perioada similară a lui 2015, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,8%, în ambele cazuri fiind vorba de o creştere mai mică decât cea înregistrată în trimestrul al treilea.

CIteşte şi: Nadia Comăneci, mesaj pentru protestatarii din România: 'Asta înseamnă democrație'

De asemenea, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei 2016, PIB-ul României a înregistrat o majorare de 1,3%, faţă de un avans de 0,5% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Doar Polonia a înregistrat o creştere trimestrială mai mare decât România, respectiv 1,7%. În ceea ce priveşte economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creştere economică trimestrială de 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,5%. Potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional Statistică (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe seria brută (4,8% pe serie ajustată sezonier) în ultimele trei luni din 2016 faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. În trimestrul patru, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent, anunţă Agerpres.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a fost condamnată pentru că s-a culcat cu 3 elevi / FOTO

Pentru acest an, estimările privind creşterea economiei româneşti oscilează între 3,7% (prognoză Banca Mondială) şi 5,2% (Comisia Naţională de Prognoză). Estimări privind avansul PIB au fost anunţate luni şi de Comisia Europeană (CE), care a revizuit în urcare, la 4,4%, prognoza privind evoluţia PIB în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018. FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.