Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, prinsă între Iran și Occident - Un important oficial iranian căzut în dizgrație a fost arestat la București

houstonchronicle.com
extradare catuse

Un cleric și totodată fost magistrat al regimului de la Teheran, Gholem Reza Mansouri, a fost arestat la 12 iunie în România, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol, relatează Radio Europa Liberă.

Gholem Reza Mansouri a fost în Iran un influent cleric, procuror și judecător. Ca judecător, susțin militanții pentru drepturile omului, el a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii. În 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi.

Fostul oficial a căzut în dizgrația regimului de la Teheran, care îl acuză acum că a luat mită în valoare de jumătate de milion de euro.

Se presupunea că Mansouri a fugit din Iran în Germania, dar într-un video publicat pe rețelele sociale de o persoană care se prezintă ca fiind nepotul lui Mansouri, aceasta spune că personajul în discuție s-ar fi prezentat la 10 iunie la Ambasada iraniană de la București.

Potrivit irantrue.com, un site al opoziției iraniene, Gholem Reza Mansouri ar fi postat la 8 iunie o înregistrare făcută într-un spațiu închis, fără niciun semn distinctiv, în care spune că este în străinătate pentru tratament și că a doua zi se va duce la Ambasada Iranului pentru a afla cum se poate întoarce acasă. Jurnaliștii notează că fostul oficial este îmbrăcat cu o helancă, ceea ce nu prea ar fi potrivit temperaturilor din Germania (n.r. - dar nici din România, dacă înregistrarea a fost făcută într-adevăr la 8 iunie). Mansouri mai spune în acest video că are încredere în Republica Islamică, în liderul ei suprem și în sistemul judiciar și de îndată ce vor fi ridicate restricțiile de călătorie din pandemie, se va întoarce în țară.

În România, el a fost arestat și dus în fața judecătorilor la 12 iunie. Curtea de Apel București a amânat pentru 10 iulie o decizie în privința extrădării lui Gholem Reza Mansouri, potrivit Europa Liberă.

Asociațiile de jurnaliști și cele care militează pentru drepturile omului vor judecarea lui în Germania sau în altă țară europeană pentru torturarea și arestarea jurnaliștilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.