DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România reală - UNIFARM are echipamente şi materiale sanitare pentru combaterea COVID-19, dar nu le poate folosi: Cere deblocarea de urgență a acestora

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam unifarm

UNIFARM solicită deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului său de echipamente şi materiale sanitare achiziţionate pentru combaterea COVID-19 în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale. Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesară modificarea OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, întrucât materialele au fost achiziţionate cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat ”nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc”, anunță news.ro.

”Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesionişti din domeniile redresării şi restructurării, economico-financiar, juridic, medical şi management, cere de urgenţă modificări legislative pentru deblocarea operaţională a companiei şi punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziţionat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale”, anunţă compania.

Conform UNIFARM, achiziţionarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei.

”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, precizează compania.

Conducerea UNIFARM afirmă că a iniţiat în urgenţă discuţii concrete cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deţinute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgenţă, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.

Situaţia a fost expusă, în cadrul mai multor audienţe şi corespondenţe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluţii: Ministerul Sănătăţii, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Trezoreria, ANAF, IGSU şi DSU.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.