Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul român de Externe: Voi insista pentru al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei și pentru un tribunal al crimelor din Ucraina

gov.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat luni, înainte de a participa la reuniunea miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, că va "insista" pentru adoptarea cât mai rapidă a unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, conform Agerpres.

"Voi susţine adoptarea celui de-al optulea pachet de asistenţă financiară pentru susţinerea militară a Ucrainei din cadrul European Peace Facility. În acelaşi timp, voi insista să fie adoptate, cât de rapid posibil, cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi măsurile care împiedică ocolirea acestor sancţiuni", a arătat ministrul român de Externe.

El a spus că unul din subiectele pe care le abordează la ședință este prezentarea ajutorului multidimensional al României pentru Ucraina, care include sprijinirea persoanelor care au fugit de război şi tranzitul cerealelor din ţara vecină.

"Voi insista în favoarea creării unui Tribunal care să judece crimele de agresiune (din Ucraina - n.r.). Cred că un tribunal în format hibrid, cu o puternică prezenţă internaţională, ar putea fi una dintre soluţiile viabile", a adăugat Bogdan Aurescu.

Republica Moldova

El a salutat crearea misiunii UE în Republica Moldova şi faptul că aceasta este condusă de un diplomat român - Cosmin Dinescu.

De asemenea, la CAE, ministrul va prezenta situaţia procedurilor lansate de România alături de alte state de a aplica sancţiuni ţintite celor de pe lista persoanelor "care acţionează împotriva stabilităţii Republicii Moldova".

Aurescu a remarcat că aceste sancţiuni au fost lansate în "timp record", de la propunerea sa, pe 20 februarie. "Sper că aceste liste vor fi adoptate cât mai rapid", a punctat el.

Consiliul Afaceri Externe are pe agendă şi dialogul cu reprezentanţii statelor din Balcanii de Vest. Potrivit lui Bogdan Aurescu, discuţia aceasta va fi "o bună ocazie pentru a reitera sprijinul puternic pentru integrarea europeană în regiune".

"Este important, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi al campaniei (ruse - n.r.) de dezinformare şi propagandă, să creăm un spaţiu comun de rezilienţă, alături de statele din Balcanii de Vest", a punctat ministrul român de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.