Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se află pe locul trei în lume din punct de vedere al numărului de credincioși ortodocși

www.wikipedia.org
biserica ortodoxa

România se află pe locul trei în lume din punct de vedere al numărului de credincioși ortodocși canonici, conform unei analize realizate de Matthew Namee de la Societatea pentru istoria creștin-ortodoxă din cele două Americi. O altă concluzie a acestuia este că cei mai mulți ortodocși din Europa Occidentală sunt români.

Pe primele trei locuri din lume se plasează Rusia, urmată de Ucraina și de România. Astfel, România este țara europeană cea mai numeroasă ca populație ortodoxă.

Estimarea a fost făcută ca o medie a mai multor date, fiind incluse doar Bisericile Ortodoxe canonice. Expertul a aproximat numărul total de credincioși al acestora la 192 de milioane.

Italia, țara catolică cu cei mai mulți ortodocși, majoritatea români

În urma analizei realizate de Matthew Namee, reiese faptul că Italia are cea mai numeroasă populație ortodoxă dintre țările catolice – 2,2 milioane de credincioși ortodocși. Numărul este de aproximativ două ori mai mare decât cel din Spania sau Franța. În Italia se află mai mulți credincioși ortodocși decât în SUA și Canada la un loc.

Cea mai mare parte a ortodocșilor din Italia sunt rezidenți străini. Dintre aceștia, majoritatea sunt românii. Italia găzduiește și cea mai mare parte din diaspora românească: 1,2 milioane, conform cifrelor Ministerului de Externe.

Comunitățile ortodoxe românești din această țară funcționează în locașuri de cult puse la dispoziție sau cumpărate de la credincioșii catolici.

Numai Episcopia Ortodoxă Română a Italiei deține 300 din cele peste 1.300 de parohii ale diasporei ortodoxe române din întreaga lume.

Demografia ortodoxiei

Cu un secol în urmă, 20% dintre toți creștinii erau ortodocși, dar, în prezent, acest procent a scăzut la 12%, informează Pew Research Center. Acum un secol, 7% din populația lumii era ortodoxă. În prezent, procentul a scăzut la 4%, o evoluție corelată cu scăderea procentajului de ortodocși din Europa, continentul creștin, de la 91% la 77%.

În timp ce numărul ortodocșilor din Europa scade, pe fondul scăderii ratei de fertilitate și a îmbătrânirii populației, numărul ortodocșilor din Africa crește rapid. Aproximativ 1,3 milioane de ortodocși trăiesc pe acest continent, dintre care jumătate numai în Kenya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.