Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se încadrează în ținta de deficit pentru anul 2018

deficit

România s-a încadrat în ținta de deficit de 3% din PIB, respectându-și astfel, angajamentele asumate prin Tratatul de la Maastricht. Nivelul datoriei guvernamentale se situează la 35% din PIB în scădere față de 37,8% din PIB în 2015, conform comunicatului EUROSTAT dat publicității astăzi, 23 aprilie 2019.

În 2018, atât deficitul cât și datoria publică guvernamentală pentru zona Euro (19 state) dar și pentru UE28 au scăzut în termeni relativi comparativ cu anul precedent. În zona euro deficitul guvernamental raportat la Produsul Intern Brut s-a înjumătățit în 2018 față de 2017, ajungând la 0,5% comparativ cu 1%. Aceeași evoluție s-a înregistrat și la nivel UE28, scăderea fiind de această dată de la 1% la 0,6%. În privința datoriei guvernamentale aferente zonei euro nivelul acesteia a scăzut în aceeași perioadă de la 87,1% din PIB la 85,1%. În cazul UE28 s-a înregistrat aceeași tendință, scăderea fiind de 1,7% din PIB, de la 81,7% la 80%.

Datele folosite de Biroul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) sunt cele raportate de statele membre la începutul anului 2019 în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene articolul 126 şi a Protocolului privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, anexă la Tratat, statele membre “notifică fără întârziere şi periodic Comisiei, deficitele prevăzute şi realizate, precum şi nivelul datoriei lor”, de două ori pe an, respectiv înainte de 1 aprilie (date operative) şi înainte de 1 octombrie (date definitive).

În baza obligațiilor ce decurg din Tratat, România ca stat membru a transmis la Eurostat Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale, înainte de 1 aprilie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.