Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se numără printre ţările cu cea mai scumpă benzină din lume

pompa benzina

România se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în functie de puterea de cumparare, situându-se pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de tari, citat de Mediafax.

Un galon de benzina premium, adica circa patru litri, costa 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpararea a aproape patru litri de benzina, un român trebuie sa plateasca 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.
În ceea ce priveste pretul litrului de benzina, acesta se situeaza la 1,3 euro, scazând cu 17% în ultimele sase luni în România, potrivit datelor Bloomberg.
Astfel, România se claseaza pe locul 29 în rândul tarilor luate în considerare de analiza Bloomberg, dupa pretul litrului de benzina.
Tinând cont, însa, si de salarii, România se plaseaza în clasamentul denumit "suferinta la pompa" pe locul 11 în rândul celor 61 de state analizate.
Topul tarilor cu cele mai mari preturi la benzina este condus de Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro).
În functie de pret, România se afla între Croatia (1,31 euro pe litru), locul 28, si Chile (1,26 euro pe litru), locul 30. Pretul unui litru de benzina este mai mic decât în România în tari ca Lituania (1,29 euro pe litru) si Estonia (1,21 euro pe litru).
În schimb, în Cehia (1,33 euro pe litru), Grecia (1,5 euro pe litru), Slovacia si Slovenia (1,42 euro pe litru), benzina costa mai mult decât în România.
Organizat dupa "suferinta la pompa", clasamentul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpararea unui litru de benzina este necesara o treime din venitul mediu zilnic, care se situeaza la 3,55 dolari (2,8 euro).
Tarile care completeaza topul zece sunt India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria si China.
În Bulgaria, un litru pe benzina costa 1,19 euro, mai putin decât în România, însa clasarea pe pozitia a saptea în topul "suferintei la pompa" este determinata de venitul mediu zilnic de 21 de dolari (16,9 euro). Astfel, pentru cumpararea unui litru de bezina, un bulgar plateste 7,07% din venitul dintr-o zi.
Pretul unui litru de benzina în Ungaria este 1,23 de euro, un ungur acoperind aceasta suma cu 4,25% din venitul mediu pe zi (locul 16).
Venezuela ocupa ultima pozitie în ambele topuri, cu un pret de 0,01 euro pe litru de benzina. Ultima data când guvernul a încercat sa reduca subventiile pentru benzina, în 1989, au avut loc revolte în urma carora au murit sute de oameni.
În trimestru al doilea al acestui an, când a fost realizat precedentul studiu, România ocupa locul 23 în clasamentul preturilor la benzina (1,41 euro pe litru) si pozitia a noua în topul "suferintei la pompa".
Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizeaza 61 de tari, luând în calcul pretul mediu al benzinei si "suferinta la pompa", care masoara procentul din venitul mediu zilnic necesar pentru cumpararea unui litru de benzina sau a unui galon de benzina. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.