Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se opune Parlamentului European - Ministrul Agriculturii nu vrea deturnarea fondurilor europene către mediu şi climă

fonduri europene

România nu susţine propunerea Parlamentului European ca 30% din alocarea aferentă intervenţiilor pentru investiţii să fie destinată obiectivelor de mediu şi climă în noua Politică Agricolă Comună (PAC), precizează ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

"Mă aflu pentru a doua zi la Consiliul de miniştri, la Bruxelles. Pe ordinea de zi se află continuarea discuţiilor ce vizează reforma PAC post 2020. În dimineaţa primei zile, Consiliul a organizat o dezbatere despre pachetul de reformă al PAC, pe baza informaţiilor furnizate de Preşedinţie şi de Comisie cu privire la negocierile în curs cu Parlamentul European. În cadrul sesiunii prezidate de ministrul portughez pentru agricultură, Maria do Ceu Antunes, au fost furnizate miniştrilor o serie de propuneri de compromis, inclusiv în ceea ce priveşte condiţionalitatea socială. România nu susţine propunerea Parlamentului European ca 30% din alocarea aferentă intervenţiilor pentru investiţii sa fie destinată obiectivelor de mediu şi climă. Considerăm că sunt suficiente pârghii pentru atingerea obiectivelor de mediu şi climă în pilonul II şi pilonul I, astfel încât statele membre să îşi menţină flexibilitatea în stabilirea tipologiilor de investiţii în funcţie de nevoile specifice", a scris joi, pe Facebook, Adrian Oros.

Oficialul român se află la Reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, care se desfăşoară Bruxelles, în perioada 26-27 mai 2021.

În ceea ce priveşte orientarea sprijinului, Oros a subliniat că România respinge plafoanele de un milion de euro la investiţii din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 500.000 euro la plăţi directe, precum şi luarea în considerare a doar 50% din costurile salariale la stabilirea plafonului per fermă.

"În ceea ce priveşte propunerile pre-alocărilor pentru mediu, România este de acord ca toate pre-alocările să fie ulterioare realizării transferurilor între cele două fonduri, iar în eventualitatea creşterii procentului FEADR alocat pentru mediu şi climă, peste 30%, ţara noastră consideră că trebuie incluse în calcul atât contribuţiile aferente zonelor cu constrângeri naturale cât şi bunăstarea animalelor, ambele în procent de 100%", subliniază ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, România susţine continuarea acordării Ajutorului Naţional Tranzitoriu (ANT) şi a Sprijinului cuplat voluntar pentru o listă a produselor eligibile care va fi stabilită de fiecare ţară în funcţie de specific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.