Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se pregătește de cutremur: peste 200 de obiective propuse pentru consolidare. Ministru: 'Practic nu s-a făcut mai nimic'

Bucuresti FM
Bulină roșie

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat marţi că există peste 200 de obiective propuse pentru investiţii de către autorităţile locale, în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care vor intra într-o analiză după 20 februarie, când se va încheia acest apel de proiecte, informează Agerpres.

"Am pornit acest proiect de investiţii şi astăzi la zi avem peste 200 de investiţii propuse de către autorităţile locale, care sunt beneficiarii, chiar dacă vorbim de un bloc de locuinţe, unitatea administrativ teritorială este cea care depune proiectul. Toate aceste clădiri care ne-au fost propuse intră într-o analiză după 20 februarie, când se încheie acest apel de proiecte şi cele care au expertiză de risc seismic şi au şi audit de eficienţă energetică - pentru că acest program şi-a propus la pachet - dacă statul intervine pentru consolidare de risc seismic, să facem şi eficientizare energetică. Dacă aceste documente există în analiza noastră de după 20 februarie, proiectele se reţin ca şi investiţie a statului, a Ministerului Dezoltării, urmând ca în etapa a doua beneficiarul să aducă documentaţia deplină tehnico-economică, aviz, autorizaţii, şi încheiem contractul de finanţare. În funcţie de cine cum se mişcă, în ordinea completării documentaţiei, vom încheia contracte de finanţare", a declarat ministrul Cseke Attila, la Digi 24.

Banii sunt nereturnabili

El a subliniat că există alocaţi în bugetul MDLPA bani şi credite de angajament şi credite bugetare, acest program având un atu foarte important - banii sunt nereturnabili. "Este o investiţie a statului român în siguranţa cetăţeanului, faţă de celălalt program în care tot statul finanţa, dar din momentul predării investiţiei proprietarul avea obligaţia de restituire în termen de 25 de ani lunar, sub forma unei rate, a întregii investiţii, proporţional cu partea din proprietate. (...) Acum investiţia este a statului, este sută la sută nereturnabilă. Sigur, după ce se redă această investiţie există o interdicţie de vânzare. (...) Dacă doreşti în termen de 25 de ani totuşi să vinzi apartamentul tău, atunci va trebui să restitui cota parte care îţi revine din investiţia statului. Dacă nu faci acest lucru şi rămâne în proprietatea ta, sigur această investiţie a statului este în siguranţa ta ca şi proprietar al apartamentului şi nu trebuie să restitui nimic. Deci este un alt avantaj şi abordarea proprietarilor se va schimba", a adăugat ministrul Dezvoltării.

„În care în ultimii ani ai programului practic nu s-a făcut mai nimic”

Cseke Attila a amintit că în cadrul programului precedent privind consolidarea clădirilor cu risc seismic au fost reabilitate în perioada 1994 - 2021 doar 28 de clădiri, deci "practic nu s-a făcut mai nimic".

"Am avut un program care s-a perimat între timp şi el nu a fost îmbunătăţit şi modificat. Sigur, eu nu sunt ministru ca să mă plâng de ceea ce am găsit în minister, dar adevărul este că noi am avut un program de finanţare pe consolidare de risc seismic care datează din 1994. Şi de fapt în acest interval situaţia este chiar negativă. Din 1994 până în 2021 s-au reabilitat 28 de clădiri din acest program, în condiţiile în care în ultimii ani ai programului practic nu s-a făcut mai nimic. Practic era un program perimat care răspundea probabil cerinţelor, dacă vreţi, şi ale vieţii sociale din anii 90. Şi atunci anul trecut Ministerul Dezvoltării a promovat în Guvern un proiect de lege cu o cu totul altă concepţie şi un alt program nou de finanţare pentru consolidări de risc seismic. Este o schimbare de abordare a statului faţă de această problematică", a explicat Cseke Attila.

În prezent, obiectivul programului MDLPA este să existe cât mai multe clădiri sigure din punct de vedere al riscului seismic.

"Şi nu ne interesează, din acest punct de vedere este o schimbare majoră faţă de fostul program, a cui e proprietatea asupra clădirii. Poate fi şi un bloc de locuinţe, pot fi şi clădiri publice care nu au fost incluse în primul program din 1994. Este un program multianual, ceea ce îi dă o posibilitate de derulare continuă. (...) Odată început şi semnat contractul de finanţare, este asigurată finanţare din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, şi beneficiarul are siguranţa finanţării acestui program. S-au inclus nu numai clădirile de risc seismic I, ci şi clădirile de risc seismic II, care sunt foarte apropiate ca şi nivel de risc de expunere la un eventual cutremur", a transmis ministrul Dezvoltării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.