Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se pregătește să intre în rândul țărilor dezvoltate - Ciucă și Ciolacu reacționează la cel mai important succes diplomatic din ultimii ani

Inquam Photos / Daniel Stoenciu
ciuca ciolacu

„Apreciem foarte mult decizia importantă a OCDE de a deschide discuțiile de aderare cu România”, spune premierul Nicolae Ciucă. La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că așteaptă „cu nerăbdare” următorii pași în aderare.

Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis marți adoptarea deciziei referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România.

„Apreciem foarte mult decizia importantă a OCDE de a deschide discuțiile de aderare cu România”, spune premierul Nicolae Ciucă.

„Vești minunate de la OCDE: România a fost invitată să demareze negocierile de aderare! Așteptăm cu nerăbdare avansarea discuțiilor. Apreciem tot sprijinul oferit de secretarul general Mathias Cormann și echipa lui”, a scris și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Potrivit Guvernului, lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al României.

„Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE. România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României. Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice”, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit documentului citat, deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate.

„Decizia de astăzi a Consiliului OCDE reprezintă o recunoaștere a faptului că România împărtășește valorile și principiile Organizației. În același timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE și a valorii adăugate pe care țara noastră o aduce Organizaţiei. Anunțul marchează începutul unei perioade de aprofundare a parteneriatului cu OCDE. Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare. Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală”, mai arată Guvernul României.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României. Țara noastră şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.