Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se unește cu Turcia și amenință Rusia în Marea Neagră

nave armata razboi naval portavion

Turcia, Bulgaria şi România ar putea extinde prezenţa maritimă a NATO în Marea Neagră, ca parte a unei strategii mai largi de descurajare a Rusiei, a indicat vineri Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, cu prilejul unei vizite la Sofia, transmite Reuters.

NATO vizează să contracareze întărirea prezenţe militare a Rusiei în Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014, şi în Marea Neagră, regiune cu importanţă strategică atât pentru Est, cât şi pentru Occident, date fiind resursele energetice şi apropierea de Orientul Mijlociu.

Citește și: CIUDĂȚENII Cel mai lung covor de rumeguș din lume / VIDEO

'În prezent se poartă discuţii foarte importante între aliaţii cu ieşire la Marea Neagră (...) în ce priveşte o mai mare integrare a forţelor şi operaţiunilor lor navale', a arătat oficialul NATO, nominalizând cele trei state membre din regiune.

Alianţa Nord-Atlantică este preocupată de ceea ce consideră a fi strategia Rusiei de a încerca să blocheze manevrele aeriene, terestre şi navale ale NATO prin poziţionarea de baterii de rachete sol-aer şi rachete anti-navă la Kaliningrad, în Marea Neagră şi în Siria.

Citește și: România a fost EXCLUSĂ de la Eurovision

Nave ale NATO patrulează deja în Marea Neagră, însă, potrivit lui Vershbow, până la summitul din iulie al Alianţei, aceasta ar putea avea 'o prezenţă întărită' în zonă, în cadrul planurilor de desfăşurare de trupe prin rotaţie în Polonia şi ţările baltice.

'Trebuie să avem în vedere o prezenţă militară mai persistentă a NATO în regiune, cu un accent special asupra capabilităţilor noastre maritime', a menţionat Vershbow.

Citește și: Radu Tudor: Aș compara, ceea ce s-a întâmplat la ÎCCJ, cu războiul

Îngrijorat că, după anexarea Crimeii şi în contextul operaţiunilor rebelilor pro-ruşi în estul Ucrainei, Moscova ar putea exercita presiuni asupra Poloniei ori destabiliza statele baltice - eventual prin alimentarea de tulburări în rândul minorităţilor ruse -, Occidentul vrea să-şi întărească apărarea pe flancul estic, fără însă a provoca Rusia prin staţionarea de trupe permanente.

Deşi NATO afirmă că respectă acordul din 1997 cu Moscova, ambasadorul rus pe lângă Alianţă, Aleksandr Gruşko, susţine că planurile Alianţei constituie o ameninţare pentru ţara sa, avertizând că nu va exista nicio îmbunătăţire în relaţiile cu Occidentul, aflate la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, până când NATO nu îşi va retrage forţele.

Citește și: Victor Ponta anunță ce trebuie să facă Liviu Dragnea după condamnare: ' Clar?'

Potrivit agenţiei BTA, participanţii la conferinţa internaţională 'Provocări actuale de securitate în regiunea Mării Negre', desfăşurată vineri la Sofia în prezenţa secretarului general adjunct al Alianţei, au subliniat că NATO ar trebui să-şi întărească prezenţa în Marea Neagră.

'NATO este o alianţă defensivă; noi nu căutăm confruntarea cu Rusia, nici nu căutăm un nou Război Rece. Însă nu putem permite Rusiei să respingă principiile pe care s-a fondat sistemul de securitate european. Răspunsul nostru are două elemente: să ne întărim apărarea şi să căutăm să ne angajăm într-un dialog cu Rusia', a semnalat Vershbow.

Citește și: Minuta ședinței de CONDAMNARE a lui Liviu Dragnea: Ce au precizat judecătorii

Potrivit ambasadorului american la Sofia, Eric Rubin, Bulgaria şi România, ca state cu ieşire la Marea Neagră, sunt aliaţii care se confruntă cu un set unic de provocări atât din sud, cât şi din est, al căror răspuns ar trebui să fie o componentă-cheie a oricărei viziuni despre viitorul Alianţei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Asta e CEA MAI MARE AMENINȚARE a omenirii de la bomba atomică încoace

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.