Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România și Bulgaria ar putea bloca parteneriatul strategic UE-Canada

cooperating-governments_canada

România și Bulgaria au trimis o scrisoare comună către ceilalți membri UE prin care anunță că s-ar putea opune parteneriatului strategic între Canada și UE, precum și acordului comercial care este în curs de negociere între Uniune și Canada. Cele două țări invocă tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse deoarece cetățenii canadieni nu au nevoie de vize ca să călătorească pe teritoriul UE, în timp ce cetățenii bulgari și români au nevoie.

„Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria și România, în circumstanțele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea (acordului cu Canada, n.red.) cât timp Canada impune în continuare un tratament discriminatoriu cetățenilor noștri”, au spus ambasadorii celor două țări citați de EU Observer.

Croația, Cipru și Polonia, care se află în aceeași situație de discriminare, nu au anunțat încă ce poziție vor avea.

Nu este clar din punct de vedere juridic, dacă România și Bulgaria au drept de veto în acest context. Dar mai multe țări ar prefera ca ratificarea să se facă și de către statele naționale, spun surse diplomatice preluate de publicația citată. Există temeri ca nu cumva o legitimitate mai scăzută a tratatelor cu Canada să paveze calea spre o contestare publică a tratatului cu SUA (aflat și acesta în negociere) și, apoi, a tratatului de liber schimb transatlantic (TTIP).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.