Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România sprijină soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în formatul 5+2 (Bogdan Aurescu)

Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, joi, sprijinul României pentru soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în cadrul formatului 5+2, pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale, în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute şi fără afectarea parcursului său european.

Aurescu a participat la cea de-a 27-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), organizată de Albania, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu (PiE), în sistem videoconferinţă.

Reuniunea a oferit posibilitatea abordării principalelor evoluţii pe cele trei dimensiuni - politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană - ale OSCE, se arată într-un comunicat de presă al MAE transmis AGERPRES.

În intervenţia sa, ministrul Aurescu a reafirmat angajamentul României faţă de apărarea şi protejarea principiilor şi valorilor Actului Final de la Helsinki şi ale Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, documente care stau la baza OSCE. El a subliniat, totodată, rolul esenţial al organizaţiei în soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, care continuă să reprezinte o provocare pentru stabilitatea şi securitatea europeană şi care trebuie să beneficieze de o atenţie reînnoită la nivelul organizaţiilor internaţionale, precizează MAE.

Ministrul a subliniat, de asemenea, importanţa respectării depline a mandatului misiunilor de monitorizare de pe teren. În acest context, Bogdan Aurescu a menţionat sprijinul României pentru soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană, în cadrul formatului 5+2, pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute şi fără afectarea parcursului său european.

"Ministrul Afacerilor Externe român a abordat şi alte dosare prioritare pentru România, precum conflictul din Ucraina, în vederea identificării unei soluţii paşnice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale în cadrul frontierelor internaţional recunoscute ale Ucrainei. De asemenea, şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul pentru identificarea unei soluţii durabile, în cadrul formatului recunoscut internaţional (Grupul de la Minsk al OSCE), în cazul conflictului din Nagorno-Karabah. Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat, totodată, sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute şi continuarea negocierilor în cadrul Discuţiilor Internaţionale de la Geneva. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia în continuă degradare din Belarus şi a făcut apel la încetarea abuzurilor autorităţilor acestui stat în ceea ce priveşte drepturile omului", informează MAE.

Aurescu a subliniat şi necesitatea implementării depline a angajamentelor asumate prin regimul de control al armamentelor convenţionale în Europa şi a pledat pentru modernizarea Documentului de la Viena şi continuarea procesului Dialogului Structurat, fără rezultate predeterminate, în conformitate cu mandatul stabilit la Hamburg în 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.