Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, tot mai dependentă de importuri - Producția industrială continuă să scadă (Eurostat)

News.ro
Producţia industrială

Producţia industrială a scăzut cu 1,2% în zona euro şi în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Estonia, Bulgaria, Belgia, Ţările de Jos, Suedia, Luxemburg şi România au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în iunie, faţă de perioada similară din 2022, au fost în Danemarca (12,3%), Irlanda (8,3%) şi Slovacia (3,6%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 12,7%), Bulgaria (minus 9,3%), Belgia (minus 7,6%), Ţările de Jos (minus 7,4%), Suedia (minus 6,7%), Luxemburg (minus 6,5%) şi România (minus 6,4%).

În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 8,9%, cea de bunuri intermediare cu 6,6% iar cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 6,5%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 2,1% iar cea de bunuri de capital cu 4,8%.

În iunie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană, după ce în mai producţia industrială a rămas nemodificată în zona euro şi în Uniunea Europeană.

Creșteri în Irlanda și Danemarca

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în iunie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (13,1%), Danemarca (6,3%) şi Lituania (3,2%), iar cele mai semnificative scăderi în Suedia (minus 5,3%), Finlanda şi Malta (ambele cu minus 3,3%) şi Belgia (minus 3%).

România a înregistrat în iunie o scădere lunară de 2,1% a producţiei industriale, după un declin de 1,9% în mai.

În cazul UE, producţia de energie a crescut cu 0,5%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată şi cea bunuri de folosinţă imediată au scăzut fiecare cu 0,4%, iar producţia de bunuri de capital a scăzut cu 0,7% şi cea de bunuri intermediare cu 0,8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.