Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România tot nu a semnat contractul pentru corvetele multifuncționale. FACIAS cere explicații

Damen
Corveta Damen

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut din nou explicații privind întârzierea semnării contractului privind corvetele multifuncționale.

„În contextul recentei adoptări a Ordonanței de Urgență nr. 126/2022 privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică de produse/servicii ale contractelor sectoriale și ale contractelor-cadru atribuite în domeniile apărării și securității, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat din nou ministrului apărării naționale informații privind contractul cu Naval Group, respectiv când va avea loc semnarea acestuia și dacă este luată în calcul ajustarea prețului pentru produsele și serviciile ce vor fi contractate”, transmite FACIAS.

FACIAS a reușit să economisească 400 de milioane de euro pentru statul român, după ce în 2016 a semnalat nelegalitatea HG care reglementa contractul, iar procedurile legale au fost reluate.

„În cadrul proiectului Transparență și Responsabilitate în Achizițiile Publice, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a monitorizat acțiunile statului legate de achiziția corvetelor multifuncționale, sesizând Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu posibila săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu de către reprezentanții guvernului Cioloș, prin adoptarea H.G. nr. 906/2016 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurilor specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională”.

Ca urmare a acestui demers al FACIAS, H.G. nr. 906/2016 a fost anulată, iar statul român a organizat o licitație internațională pentru construcția și livrarea corvetelor pentru Armata Română, licitație câștigată de grupul francez Naval Group, pentru suma de 1,2 miliarde de Euro, față de 1,6 miliarde de Euro, cât prevedea hotărârea de guvern emisă de Guvernul Cioloș, în mod nelegal. Astfel, statul român a făcut o economie de peste 400 de milioane de euro”, spune FACIAS.

 

Cu toate acestea, din anul 2019 nu se întâmplă nimic privind semnarea contractului cu firma câștigătoare, nici măcar în contextul războiului ce are loc la granițele României.

„În acest timp, grupul francez declarat câștigător în România, dar care nu are baza legală (contractul) pentru a-și duce la îndeplinire obligațiile, propune Greciei construcția de corvete, care se poate realiza chiar pe teritoriul țării lor. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului apreciază că o astfel de lipsă de reacție ar trebui să implice tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de întârzierea demersurilor care trebuiau întreprinse deja”, subliniază FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.