Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii ar putea fi OBLIGAȚI să dea BACȘIȘ: Va fi pus pe bonul fiscal, dar nu va fi supus TVA

bacsis

Bacșișul ar putea fi evidențiat separat pe bonul fiscal, fără a se supune cotei de TVA, conform unei propuneri de modificare a legislației făcută de Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA, a precizat luni, întro conferință de presă, că bacşişul nu ar trebui să se supună cotei de TVA, pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii şi, ca urmare, bacşişurile oferite de clienţi se distribuie angajaţilor de către conducerea companiei. Petrescu spune că bacşişul ar trebui considerat venit din alte surse şi impozitat la sursă, prin aplicarea cotei de 10%.

Citește și: Vești bune pentru Cristi Borcea! Cum ar putea scăpa de închisoare

Conform unui studiu prezentat de patronat, cultura bacşişului nu este atât de puternică în România încât acesta să fie obligatoriu. Există ţări în care bacşişul este inclus în nota de plată, dar se plătește și ceva în plus, fiind cazul Italiei, Elveţiei sau Egiptului. și sunt ţări unde este inclus în nota de plată și nu se prectică plăți suplimentare – Argentina sau Franţa.

În state ca Marea Britanie, Germania, Cehia, Turcia, Rusia sau SUA bacșișul este între 10% şi 20% din nota de plată, iar în Finlanda, Danemarca, Japonia sau China nu se lasă bacșiș.

Citește și: Isărescu: ‘Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR’

În Uniunea Europeană, abordarea nu este unitară. Unele ţări, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nicio reglementare în legislaţie legată de acest subiect. În Franţa, bacşişul este inclus pe bon, iar sumele sunt distribuite angajaţilor. Sunt considerate venituri ale angajaţilor şi taxarea se face la angajator.

În alte ţări, cum sunt Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie în preţul produselor, fie pe un rând separat pe bon, ca taxă pentru servicii, cuprinsă între 10% şi 15% din nota de plată. Sumele sunt venit ale companiei şi sunt distribuite angajaţilor şi astfel impozitate ca atare.

Citește și: Șocant! S-a aflat care sunt telefoanele care emit cele mai multe radiații

În SUA, unele state chiar au aprobat legi care să interzică bacşişul. Cele mai noi reglementări, propuse de Guvernul Trump în 2017, prevăd ca bacșișul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărţirea lui între angajații care servesc și cei din bucătărie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.