Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii au dreptul să primească ochelari de vedere de la angajatori. FACIAS solicită respectarea legislației europene

Twitter
ochelari

FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI (FACIAS) a transmis Primului Ministru, Nicolae Ciucă, solicitarea de a iniția modificarea legislației naționale, astfel încât aceasta să oblige angajatorii din România să deconteze ochelarii de vedere angajaților, care prin natura muncii lor se expun echipamentelor cu ecran de vizualizare.

Concret, este vorba de modificarea de urgență a HG nr. 1028/2006, în sensul precizat de articolul 9 din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990, care presupune obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special și care îi revine angajatorului. Obligația poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către angajator, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariul lucrătorului.

Mai mult decât atât, recent, Curtea de Justiție a UE a hotărât, susținând cauza unui petent român, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări din Cluj și a emis o decizie prealabilă prin care acestuia ar trebui să îi fie decontate, de către angajator, lentilele corectoare recomandate de medic, dacă în urma unei examinări de specialitate se dovedește că acesta și-a pierdut din acuitatea vizuală pe fondul condițiilor de muncă.

FACIAS a inițiat acest demers în sprijinul românilor care au dreptul să le fie asigurate condiții adecvate de muncă, în contextul în care suntem membri ai Uniunii Europene, iar această facilitate nu ar reprezenta altceva decât normalitatea într-o țară civilizată.

FACIAS consideră că are argumente legale solide pentru a urmări dacă guvernanții noștri vor armoniza legislația de protecție a muncii cu directivele europene și va continua acest demers în cazul în care această primă solicitare trimisă Primului Ministru nu va avea rezultatul scontat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.