Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii cu arme și braconierii, în ținta polițiștilor: 7.500 de controale în doar 6 luni

News.ro
arma pistol pusca mitraliera

În primele 6 luni ale anului 2021, la nivel național, polițiștii Serviciului Arme din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului prin combaterea traficului de arme, descoperirea armelor letale și neletale deținute ilegal, indisponibilizarea și scoaterea acestora din circuitul civil, controlul armelor letale și neletale deținute legal, atât de persoane fizice cât și de persoane juridice.

De asemenea, s-a acționat pentru prevenirea producerii unor evenimente grave prin folosirea armelor de foc, verificarea la nivel național, a operațiunilor de import și transferuri de arme și componente esențiale, precum și a modului de marcare a armelor și componentelor esențiale ce fac obiectul operațiunilor de import/transfer și comercializare, prevenirea și combaterea infracțiunilor de braconaj cinegetic și a altor fapte infracționale care aduc atingere regimului vânătorii și fondului cinegetic național.

Astfel, polițiștii au efectuat 1.288 de acțiuni, 805 pe linie de arme, respectiv 483 de acțiuni pe linie de braconaj cinegetic.

De asemenea, au fost efectuate 7.590 de controale, atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice, cu 64,71% mai multe față de perioada similară a anului precedent.

Tot în această perioadă, au fost indisponibilizate 1.355 de arme de foc, dintre care 448 deținute ilegal (cu 80 de arme mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2020, reprezentând o creștere de 21,73%) și 687 deținute legal, restul fiind reprezentat de arme predate organelor de poliție de către proprietari, în vederea casării.

Din totalul armelor ridicate în vederea confiscării, 604 sunt arme letale (376 deținute legal, 113 deținute ilegal, 22 provenite din contrabandă), 680 sunt arme neletale supuse autorizării (301 deținute legal, 282 deținute ilegal, 63 provenite din contrabandă), iar 47 sunt arme neletale supuse notificării prealabile (10 deținute legal, 31 deținute ilegal, 6 provenite din contrabandă).

De asemenea, 89.539 de bucăți de muniție, de diferite categorii, au fost ridicate, în vederea confiscării.

În ceea ce privește activitatea pe linie de prevenire și combatere a braconajului cinegetic, au fost confiscate 3.929 de kilograme de carne de vânat, 1.373 de trofee de vânat, 208 capcane, respectiv 18 autovehicule folosite la comiterea de infracțiuni specifice acestui domeniu.

La nivel național, în semestrul I al anului 2021, au fost constatate 766 de infracțiuni.

În urma analizei activității de combatere a infracționalității specifice, la nivel național, nu au fost înregistrate cazuri de omor săvârșit prin folosirea armelor de foc, nici cazuri de furturi de arme.

În aceeași perioadă, au fost puse în aplicare 513 mandate de percheziție domiciliară pe linie de arme, înregistrându-se o creștere de 81,27% față de cele efectuate în perioada similară a anului trecut.

Polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase au realizat 581 de activități de cooperare, dintre care 280 cu alte structuri ale Poliției Române, 65 cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 193 cu instituții sau organizații cu atribuții în domeniul fondului cinegetic și 43 de activități cu alte instituții de aplicare a legii.

Au mai fost realizate 1.054 de investigații, dintre care 946 proprii structurilor a.e.s.p., iar 108 au fost efectuate cu ajutorul structurilor specializate din cadrul Poliției Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.