Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii fără venituri nu vor mai fi obligați la plata CASS

sanatate2

Persoanele care nu au declarat venituri la stat nu vor mai fi obligate să plătească CASS (contribuția de sănătate), conform unei modificări a Codului Fiscal promovată de Guvern.

Ca și până acum, ei vor putea să plătească o contribuție calculată la nivelul salariului minim pe economie dacă doresc să fie asigurați. În cazul în care nu sunt asigurați, statul le va acoperi numai servicii medicale de urgență.

Gabriel Biriș, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, spune că modificarea se va referi și la persoanele cu venituri extrem de mici.

„Este o problemă la care lucrăm să o eliminăm, nu este doar problema persoanelor fără venit, dacă mai ţineţi minte anul trecut au fost peste 160 de mii de decizii - decizii emise pentru venituri de 2, 3, 5 lei în cuantum de 468 de lei”, a declarat el pentru Digi 24.

Conform noului Cod Fiscal aproape trei milioane de români urmau să plătească CASS în valoare de 57 de lei, deși nu aveau venituri declarate la stat și deși statul nu putea dovedi că aceștia au venituri neimpozitate.

Situația a ieșit în atenția opinie publice tot printr-o declarație a lui Gabriel Biriș

„Cum poți să zici „am trăit fără nici un venit” timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome”, declara acesta la începutul lunii ianuarie într-un interviu pentru Republica.

Ulterior, el a spus că vorbele sale au fost greșit înțelese și că Guvernul va modifica Codul Fiscal.

Citiți și: Gabriel Biriș justifică taxarea celor fără venituri

Foto:  Torange.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.