Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii, loviţi grav 'la buzunar': INS anunţă că inflaţia a ajuns la un nou record al ultimilor 5 ani

scumpiri

Media generală a scumpirilor - inflația - a urcat în luna aprilie 2018 la 5,2% față de aprilie 2017, înregistrând un record al ultimilor 5 ani, iar față de luna martie 2018 creșterea a fost, în aprilie, de 0,5%, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

O rată anualizată a inflației de 5,2% nu a mai fost consemnată din luna aprilie a anului 2013.

Vezi şi: Tinctura de propolis, medicament universal: Care sunt bolile de care te scapă

Potrivit INS, rata medie a inflației în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - aprilie 2017), calculată pe baza IPC, a fost de 2,8%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie a fost, în aprilie, de 4,3%.

Creșterile anualizate de prețuri au fost, în aprilie, de 4% la mărfurile alimentare, de 7,2% la mărfuri nealimentare și de 2,8% la servicii.

Banca Națională a României (BNR) a majorat ușor, de la 3,5% la 3,6% prognoza de inflație pentru luna decembrie 2018, menținând-o la 3% pe cea pentru decembrie 2019. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în prețuri.

„Nu cred că cineva mai poate opri creșterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Națională nu se împotrivește creșterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenție și iar atenție. Cum vreți să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupția în spitale, dacă nu prin creșteri de salarii? Dar trebuie să fim atenți, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piața muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în prețuri”, a spus marți, Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației pe trimestrul I 2018.

În ediția anterioară a Raportului, prognoza de inflație pentru decembrie 2018 era de 3,5%, cu un vârf de 5% în trimestrul II; în actuala ediție, prognoza pentru decembrie este de 3,6%, cu oscilații în jurul valorii de 5% în trimestrele II și III, urmată de o temperare în trimestrul IV.

Vezi şi: Ai putea fi afectat fără să știi! Cum se manifestă sensibilitatea la substanțe chimice .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.