Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii nu scapă de Euribor, în ciuda manipulării sale de către bănci: Anunțul finanțiștilor europeni

dobanda

Euribor, rata dobânzii practicată pe piaţa interbancară din zona euro, va fi disponibilă în viitorul apropiat, a anunţat luni Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), transmite Reuters.

Autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziţia la indicatori alternativi să fie un proces lent, scrie agerpres.ro.

Citește și: BREAKING - Dana Budeanu prezintă înregistrarea VIDEO cu Nicuşor Dan. Imaginile care aruncă în aer alegerile locale în Capitală

Echivalentul Euribor pe piaţa londoneză - Libor (London Interbank Offered Rate) - nu va mai fi folosit de la finalul lui 2021, după ce mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor.

Dar Steven Maijoor, preşedintele ESMA, a declarat că Euribor (Euro Interbank Offered Rate), a avut o evoluţie bună în timpul recentelor turbulenţe de pe pieţe provocate de extinderea pe plan global a pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Citește și: Un renumit jurnalist o desființează pe Clotilde Armand: ‘Dincolo de proces ea va deveni dușmanul meu pe viață’

"Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe va înlocui FSMA din Belgia ca supervizor al Euribor din ianuarie 2022 şi pot să precizez clar că, până în acest moment, suspendarea Euribor nu face parte din planurile noastre", a afirmat Maijoor la un eveniment organizat de publicaţia online City Week.

"Aşadar, ne aşteaptă căi divergente pentru Libor şi Euribor", a explicat şeful ESMA.

Citește și: Marcel Ciolacu, lovitură pentru Guvernul Orban: Mâine vom vota în Parlament creșterea pensiilor conform legii

Un studiu recent realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că instituţiile financiare din zona euro nu sunt suficient de pregătite pentru tranziţia la noii indicatori de referinţă care ar urma să înlocuiască Eonia şi Euribor.

"În timp ce băncile în general cunosc foarte bine complexitatea reformelor şi provocările implicate, nivelul lor de pregătire lasă loc de îmbunătăţire. Băncile sunt, de asemenea, în întârziere cu implementarea măsurilor care atenuează riscurile", se arată în comunicatul BCE.

Citește și: Nicușor Dan recunoaște că s-a întâlnit cu dezvoltatorul Cătălin Grigore: Am avut o discuție cu acest om și i-am spus că eu am dreptate

Instituţia cu sediul la Frankfurt a publicat liniile directoare pentru modul în care băncile ar trebui să-şi pregătească gestionarea guvernanţei şi a riscurilor pentru noii indicatori de referinţă.

Ester va înlocui Eonia (rata medie a dobânzii overnight în euro, calculată pe baza operaţiunilor efective de pe piaţa interbancară) ca indicator de referinţă pentru a stabili dobânzile la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. Acest indicator se foloseşte la evaluarea unor contracte financiare în valoare de mii de miliarde de euro.

Citește și: Tribunalul Bucureşti a hotărât: Trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.