Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii au SFIDAT campania lansată de Guvern! Datele prezentate de președintele Consiliului Concurenței: Doar o treime și-au schimbat contractele la gaze

Mediafax
Bogdan Chirițoiu

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, consideră că lucrurile în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie merg bine şi nu mai pot fi întoarse, dar susţine că se aştepta ca mai mulţi dintre consumatori să folosească oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze, arată Agerpres.

"În energie sunt timpuri interesante. E o oportunitate să inovăm şi să facem ca lucrurile să meargă mai bine, ceea ce trebuie să însemne mai ieftin sau nu foarte scump şi cu un impact ecologic mai redus decât în momentul de faţă (...) Discut cu persoane de conducere din companii şi înţeleg că trec printr-o experienţă cu care sunt mai puţin familiarizaţi, dar asta e situaţia, trebuie să ne adaptăm cu toţii şi să folosim schimbarea ca pe o oportunitate de a face lucruri bune.

În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie, lucrurile merg şi nu mai pot fi întoarse. Cu siguranţă am avut o conjunctură bună la gaze şi asta ne-a ajutat. Îmi pare rău că mai mulţi dintre consumatori nu au folosit oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze, suntem undeva la o treime. Mă aşteptam ca treimea asta să fie reprezentată de către cei care au consumuri mai mari, dar din păcate această treime reflectă consumatorul mediu, care foloseşte gazul pentru gătit, deci un consum mic.

Posibil ca această fereastră de oportunitate care exista anul trecut, când gazele erau destul de ieftine faţă de perioada dinainte, pare a se închide. Am atenţionat companiile că vom fi foarte severi dacă vedem eforturi de a bloca mişcarea clienţilor. Avem investigaţii pe zona de electricitate, unde sesizări pe care le-am primit din piaţă arată obstrucţionarea de mişcare a clienţilor de la furnizorii actuali spre unii noi. În acelaşi timp, suntem atenţi şi pe zona de gaze", a menţionat Chiriţoiu, într-o dezbatere de specialitate, organizată joi.

Chirițoiu anunță controale

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat, totodată, că instituţia pe care o conduce va derula o serie de controale la companiile din energie în privinţa aplicării legislaţiei pe extinderea reţelelor de gaze şi electricitate şi pe ceea ce înseamnă branşarea în cazul noilor consumatori.

"Altă zonă de interes, şi am atenţionat companiile că vom desfăşura controale, este aplicarea legislaţiei privind extinderea reţelelor de gaze şi electricitate, branşarea de noi consumatori. Pe de o parte, cu toţii înţelegem că legislaţia nu este perfectă şi că este dificil de aplicat. Imperfect şi dificil de aplicat nu înseamnă că nu există şi că nu se aplică.

Vom desfăşura o serie de acţiuni de control atât pe zona de electricitate, cât şi pe zona de gaze. În acelaşi timp, vom sprijini industria în sensul să facem legea asta mai aplicabilă. Rezultatul modificării legislaţiei trebuie să fie ca aceasta să funcţioneze, nu să abandonăm obiectivul ei care este extinderea reţelelor în facilităţi de acces a consumatorilor la gaze şi electricitate, la costuri rezonabile. Efortul trebuie să vină de la companiile mari, nu de la consumatori mai săraci, care au cu totul alte posibilităţi decât le are o mare companie de utilităţi", a subliniat şeful autorităţii de concurenţă.

Decidenţi din industria energetică românească analizează, joi, strategiile naţionale, europene şi corporative în domeniu în cadrul ediţiei a VII-a a evenimentului Energy Strategy Summit 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.